Shadow

Universitar care predă Integrare Europeană în Islanda: „Istoria romilor e şi istoria Europei. Scriindu-le istoria le dăm o voce“

Guðmundur Hálfdánarson, profesor de Istorie la Universitatea din Islanda, a venit, la Cluj, la lansarea oficială a proiectului în care universitatea unde lucrează e parteneră împreună cu UBB. Cercetătorii islandezi împreună cu cei români de la Institutul de Istorie Orală din cadrul Facultăţii de Istorie a UBB vor pune pe hârtie povestea nespusă a romilor din România. Demersul lor este finanţat printr-un grant norvegian de 750.000 de euro.

„Oamenii comentau (n.r. la sfârşitul articolelor apărute în presă) că vom strica banii pe ceva care nu merită oricum. Iar asta a fost pentru mine un semnal că fix asta trebuie să facem. Proiectul nostru se aşează pe o nevoie a societăţii româneşti, şi aşa cum spunea şi profesorul Guðmundur Hálfdánarson, pe o nevoie a societăţii europene, de a gestiona altfel istoria“, astfel şi-a început prezentarea cercetătoarea dr. Lavinia Snejana Stan.

Proiectul la care face referire şi pe care îl coordonează se numeşte „Povestea nespusă. O istorie orală a romilor din România“. Acesta este derulat de Institutul de Istorie Orală şi Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul UBB Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea din Islanda. Echipa de proiect, cercetători români şi islandezi, vreo 20 la număr, au aplicat pentru un grant norvegian în valoare de 750.000 de euro pe care l-au obţinut.

Lavinia Snejana Stan (foto dreapta, credit foto: Florina Pop) spune că proiectul lor s-a „bătut“ au alte circa 300 de aplicaţii din Europa şi nu le-a venit să creadă că s-au numărat printre cele şase finanţate.

Cu această sumă vor face zeci de interviuri cu romi din România (poate şi din Italia) – analiza lor centrându-se atât pe poveştile lor de viaţă spuse pe cale orală, cât şi pe ocupaţiile lor (împletitori, lingurari, argintari etc) -, vor face un muzeu virtual al romilor, vor urma stagii de pregătire în străinătate, vor documenta doctorate şi lucrări post-doctorale etc. Proiectul se va derula pe parcursul a 34 de luni.

Şi romii de peste hotare vor fi prinşi în proiect. Cercetările în teren vor fi efectuate atât în comunităţile de romi din ţară, inclusiv la Pata Rât (unde se află groapa de gunoi a Clujului, „vedetă“ şi la BBC), cât şi în comunităţi de romi din alte ţări europene.

Partenerii islandezi spun că abia aşteaptă să se apuce de lucru şi că nu se află la primul parteneriat de acest gen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *