Shadow

Tiganii sunt prinsi intr-un cerc vicios

Problema tiganilor din Romania seamana intrucatva cu cea a negrilor din America anilor ’50. Sunt asociati cu infractionalitatea, sunt discriminati, sunt segregati, dar fac o muzica ascultata de toata lumea. Sa incercam sa identificam, pe scurt, cele cateva caracteristici similare dintre tiganii romani si negrii din America lui Martin Luther King Jr.

1. Cum bine se poate observa, tiganii sunt asociati de restul romanilor cu infractionalitatea si violenta. Ba mai mult, din cauza ca aceasta asociere se face de multa vreme, cultura tiganeasca incorporeaza, incetul cu incetul, ilegalitatea, infractionalitatea. Se naste astfel ideea – in capul oricarui tigan – ca se afla intr-o lume care ii este vitrega si ca singurul refugiu este etnia. Cum probabil stiti, si tiganii au o lege, doar ca nu este a noastra, este legea lui bulibasa care si el, la randul lui, raspunde in fata unui kris (un fel de curte superioara). Tiganul de azi se naste intr-o “Rromanie intr-o Romanie”. Societatea lui e normala, dar tot ce-i in afara este gratis si poate fi apropriat.

2. Pentru tigani, este foarte importanta familia extinsa. Clanul, cum il stim noi. Pe locul doi, se afla restul etniei. Pe locul trei se afla vecinii. Pe patru – restul romanilor. Pe cinci – statul. Astfel, intelegem si cum se schimba comportamentul sau, in consecinta. Pentru clan sare la bataie, cu alti tigani se poate lua la harta, dar exista limite impuse de bulibasa. Vecinii sunt neimportanti. Romanii pot fi furati. Statul e un fel de natura – de acolo iei lucruri gratis.

3. Tinerii tigani sunt prinsi intr-un cerc vicios. Sunt crescuti de mici in atmosfera de discriminare si fie se radicalizeaza odata cu ea, si-atunci dau dreptate celor care ii discrimineaza, fie se despart de familie, dar asta este o mare, mare greutate. Prin urmare, insasi cultura nescrisa a acestei etnii ii face pe membrii sa nu-si doreasca sa fie inclusi din punct de vedere social in scoli si licee. Acest lucru se intampla SI ASTAZI in SUA, in unele orase – Baltimore este cel mai elocvent exemplu.

Cam astea ar fi legaturile – asocierea cu infractionalitatea, segregarea (si predispozitia catre familie), respectiv cercul vicios rezultat din intrepatrunderea primelor doua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *