Shadow

Guvernul României, obligat de Curtea de Apel Cluj-Napoca să termine Programul Hădăreni

Guvernul României este obligat, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Cluj-Napoca, să termine investiţiile în satul mureşean Hădăreni, stabilite în 2005 pentru perioada 2006 – 2008, conform angajamentului luat faţă de CEDO, după conflictul din 1993 din localitate în care şi-au pierdut viaţa trei romi.

Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis, vineri, că Guvernul României nu şi-a respectat angajamentele legate de comunitatea de romi din Hădăreni asumate faţă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează Romani CRISS, potrivit Mediafax.

CEDO a judecat plângerea mai multor membri ai comunităţii rome din localitate după conflictul interetnic din 1993. În urma angajamentelor luate în faţa CEDO, Guvernul a emis Hotărârea nr. 523/2006 pentru aprobarea Programului de dezvoltare comunitară în localitatea Hădăreni, judeţul Mureş, pentru perioada 2006-2008, mai multe din investiţiile prevăzute nefiind făcute nici până în prezent.

Romani CRISS şi Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) au sprijinit membrii comunităţii sa aducă acest caz în faţa instanţelor. Peste 100 de persoane au reclamat Guvernul României pentru neimplementarea HG 523/2006.

Prin hotărârea de vineri, care nu este definitivă, Curtea de apel Cluj-Napoca “obligă pârâtul să ducă la îndeplinire parte din obligaţiile asumate prin programul adoptat prin HG 523/2006 rămase neimplementate respectiv: reconstruirea celor trei case, hală obiectiv economic, dispensar medical, angajarea unui consilier pe problemele romilor şi a unui mediator şcolar”.

Instanţa a mai dispus ca Guvernul să plătească fiecăruia dintre cei 103 reclamanţi 1.500 de euro daune morale.

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, spunea în aprilie anul trecut că România a fost din nou “urecheată” întrucât s-au realizat “foarte puţine lucruri” din angajamentele luate de Guvern în urma hotărârii CEDO din 2005 privind cazul Hădăreni, el considerând că până la sfârşitul anului va fi rezolvată situaţia.

În 2008 Agenţia Naţională pentru Romi (ANR) susţinea că Programul Hădăreni va fi terminat până la 15 decembrie sau, în situaţii excepţionale, până la începutul anului viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *