Shadow

Poliţiştii de la circulaţie sunt rasişti

Razii de amploare au avut loc la sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Vâlcea, agenţii de circulaţie ai Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Vâlcea vizându-i în special pe romii cu maşini înmatriculate în străinătate. Dacă ai norocul să fii tuciuriu, eşti oprit, controlat, amendat, că aşa s-a ordonat de sus. Cel mai rasist judeţ din România este Vâlcea, cu poliţişti fitoşi, care fac cele mai mari abuzuri, cu un şef de serviciu – Ioniţă, care taie şi spânzură şi consideră că şoferi romii sunt infractori, dar nedovediţi, romi cu un cayier care există numai în imaginaţia lui. Un judeţ cu poliţişti care te opresc fără vreun motiv, apoi te ia la înjurături, iar dacă ai ghinionul ca prin apropiere să fie gură-cască, aceştia bat din palme şi încurajează poliţistul. Vremurile s-au schimbat. Miliţienii au devenit poliţişti, marcând încă un pas pe traseul către filmele americane de acţiune. Le-a crescut nu numai IQ-ul, dar şi necesitatea. Viaţa românilor a devenit mult mai neliniştită.

O ţară frumoasă e România, păcat că e locuită… de mulţi giboni, care au singura calitate de sponsori ai… organelor de poliţie. Şi când un şofer rom face un acident, se strâng cel puţin 5 maşini de poliţie, ca să-şi facă reclamă ieftină, iar dacă sunt pe acolo şi aurolaci, aceştia îi aplaudă pe domnii poliţişti.

Într-un accident în care protagonişti sunt un rom şi un român, dreptate, să fiţi sigur, că are românul. Celălalt, romul, este sigur vinovat pentru că, chipurile, este analfabet, că nu e vaccinat, că nu prezintă garanţie, că minte, că e născut infractor.

Poliţiştii urăsc romi zi de zi şi găsesc orice motiv pentru ai amenda.

Nu ştim cui să ne mai adresăm şi să spunem despre aceşti poliţişti câinoşi care au inventat obligatoriu viteza de 40 km/h în oraş. Da, ştiu că rolul agenţilor de la poliţia rutieră este să prevină accidentele, numai prin simpla lor prezenţă. Aşa se întâmplă într-o ţară normală, dar cum România numai normală nu este, am ajuns să mă întreb dacă nu cumva fac mai rău. Ca la Vâlcea – nicăieri.

Unde mai pui că poliţiştii stau în general doar la „pomană”. Adică în locuri în care şoferul este ispitit să încalce legea, fie prin prisma infrastructurii gândite cu fundul de autorităţi, fie prin proasta semnalizare a porţiunii de drum. Dar cel mai mult îi „iubesc” pe agenţii ăia care stau pitiţi în locuri abia vizibile: boscheţi, după o maşină civilă, după o curbă strânsă, într-o parcare, etc. Pe cât e de amuzant, pe atât e de periculos: prima reacţie a unui şofer este să frâneze brusc, de parcă ar fi fost prins cu mâţa-n sac, de parcă ar fi comis o crimă… La fel şi când mergi liniştit, poate tare ce-i drept, şi îţi sare de nicăieri un dobitoc de agent făcând semne disperate să opreşti. Amice, dacă nu îmi ţin frânele la maşină, ce faci în faţa maşinii? Ceea ce încerc să spun este că poliţiştii din Vâlcea nu se mulează pe şoferi. În loc să scoată maşinile pe vânătoare, să monteze radare fixe care îşi fac singure treaba, cu care să se obişnuiască şoferii şi să încetinească din timp, pentru a preveni eficient accidentele. Dacă, în schimb, poliţiştii se urcă în maşini şi îşi schimbă mereu locaţia, nu fac decât să debusoleze şi să panicheze şoferul vâlcean şi aşa prost şi lipsit de experienţă. Pentru că, înainte de toate, poliţia trebuie să realizeze activităţi de prevenire, nu de sancţionare, aşa cum fac mai toţi agenţii români, din păcate… Însă marea problemă este lipsa de experienţă, educaţie şi antrenament a poliţiei rutiere din România. Poate că nu ştiţi sau nu v-a interesat până acum, dar România este o ţară în care se petrec foarte multe accidente provocate direct sau indirect de poliţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *