Shadow

Designerii suedezi de la Glimpt, în vizită la cooperativele din rețeaua Mesteshukar ButiQ

La invitația Asociației Romano ButiQ și a Mesteshukar ButiQ, doi designeri suedezi au străbătut România în căutare de meșteșugari romi alături de care să dezvolte o nouă colecție de obiecte. Tor Palm și Mattias Rask, reuniți sub numele de Glimpt Studio, au vizitat pe parcursul a două săptămâni 7 comunități de meșteșugari romi din rețeaua Mesteshukar ButiQ: rudari, căldărari, argintari, ceaunari, fierari, împletitori în răchită și în lemn de alun, pentru a înțelege cât mai bine specificul acestora.

Tor Palm și Mattias Rask văd în acest proiect un schimb de experiență din care deopotrivă ei și meșteșugarii au de învățat. Cei doi nu se mulțumesc cu plasarea unor idei în mijlocul unei comunități capabile să le pună în practică, ci își doresc să asiste îndeaproape întreg procesul de creație și producție pentru a potența la maximum efectele acestei colaborări.

Designerii de la Glimpt Studio urmăresc să se întoarcă în România în toamna acestui an pentru o perioadă mai îndelungată în care, împreună cu echipa Meșteshukar ButiQ, să înceapă lucrul efectiv cu meșteșugarii romi. Pe lângă dorința de a intra în contact cu viziuni culturale alternative care servesc drept surse de inspirație, Tor și Mattias se simt responsabili să contribuie și la bunăstarea acestor comunități.

”Vrem să vedem lumea din perspective diferite. Cum este viața pentru cei care vor urma să lucreze cu ideile noastre? Ajungem să cunoaștem acești oameni și sperăm să le putem oferi ceva în schimb. Găsești mai multă viață într-un obiect făcut de mâna omului, este mai aproape de origini, este mai real. Nu este perfect din toate punctele de vedere, dar niciunul dintre noi nu este” – spun cei de la Glimpt Studio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *