Asociatia Romano ButiQ a participat, in perioada 7-8 iunie 2014, la cea de-a patra editie a Festivalului urban “Femei pe Matasari”. Imbinand feminismul, cultura, povestile de viata si buna dispozitie cu specificul fiecarei organizatii participante, strada, cunoscuta in trecut prin prisma vanzatoarelor de placeri din zona, s-a transformat weekendul trecut intr-un spatiu de interactiune si socializare, menit sa deconstruiasca mituri si prejudecati.
Alaturi de actorul rom Sorin Sandu, Asociatia Romano ButiQ a incercat sa combata ideile preconcepute despre femeia de etnie roma, implicand vizitatorii la eveniment in jocuri de rol si exercitii de imaginatie despre diversele ipostaze in care aceasta se poate afla.
La loc de cinste in standul asociatiei au stat produsele facute in cooperativele Romano ButiQ de catre mesterii traditionali romi, femei si barbati deopotriva. Am incalecat pe maturile produse de Atelierul de Maturi Clejani (cooperativa sustinuta de Romano ButiQ si PETROM), reinventand povestea vrajitoarelor zburatoare si am reprodus un colt din gospospodariile traditionale rome, prin obiectele de uz casnic, de mobilier si accesoriile marca Mesteshukar ButiQ.
Astfel, ibricele din cupru, formele de prajituri din aluminiu, platourile din lemn, cosurile impletite, bijuteriile din argint, cupru si alama, obiectele de vestimentatie din materiale traditionale romani la moda si multe alte produse, toate realizate in cooperativele mestesugaresti coordonate de Romano ButiQ, au putut fi admirate si cumparate, ceea ce puteti face si voi, accesand site-ul www.mbq.ro.
Festivalul urban “Femei pe Matasari”, ajuns la editia a IV-a, s-a adresat in mod special femeilor care au depasit granite, realitati, limite, prejudecati, femei pentru care s-au inventat verbele „a deveni” şi „a reuşi”. Tematica de anul acesta a imbinat atmosfera voioasa a anilor 1900 cu accente de inspiratie urbana avand ca punct de referinta Femeia supusa schimbarii vs. Femeia dedicata schimbarii, totul intr-un carusel urban de stari de bine si activitati frumoase.
Egalitatea de sanse si de gen este o preocupare constanta a asociatiei Romano ButiQ. Astfel, in cadrul proiectului „Sanse Egale pentru Femei Active- S.E.F.A”, implementat in parteneriat cu K Consulting Management and Coordination (KCMC) si Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA, oferim femeilor din regiunea Bucuresti-Ilfov oportunitatea de a participa in mod gratuit la cursuri de calificare, perfectionare sau sa beneficieze de consultanta in afaceri.