Shadow

Copiii romi din Franța au acces limitat la educație

Copiii multora dintre romii din Franța au acces limitat la învățământul primar, arată un studiu realizat de ONG-ul Centrul European al drepturilor romilor (ERRC). Studiul preluat de cotidianul francez Le Monde, a fost realizat cu participarea a 118 cetățeni UE de etnie romă.

Raportul realizat în șase așezări (Seine-Saint-Denis, Marsilia și Lille) și pentru care au fost intervievați 118 cetățeni UE de etnie romă a constatat că peste jumătate dintre minorii implicați în acest studiu nu merg la școală și a determinat ERRC să lanseze un apel către autoritățile franceze de a le asigura cetățenilor romi din UE accesul la educație.

Dintre cei 118 adulți originari din România, peste 75% au plecat din țară între 2007 și 2010, adică în primii ani după aderarea ei la Uniunea Europeană, notează Le Monde.

Potrivit studiului, romii care s-au instalat în Franța din alte state membre ale UE sunt expuși unor niveluri ridicate de discriminare și stereotipizare, ceea ce duce la încălcarea drepturilor acestora, și mai ales ale copiilor lor.

”Refuzul de a primi copiii în școli reprezintă o încălcare directă a obligațiilor naționale și internaționale ale Franței și pune în pericol viitorul acestor copii, le scade șansele de angajare și agravează și mai mult excluziunea socială a comunităților rome”, a subliniat Rob Kushen, președintele Consiliului ERRC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.