Shadow

FANI AI ROMILOR – Au renuntat la viata de oras pentru o saptamana ca la satra

Nu cunosti mai bine un om decat in momentul in care imparti cu el aceeasi bucata de paine. Probabil asta si-au spus 12 tineri din Norvegia, care au renuntat la traiul confortabil de acasa ca sa traiasca in satra, in localitatea maramureseana Somcuta Mare. Au ajuns pe Calea Miresului, strada unde sta comunitatea de romi din zona, cu ajutorul profesorului Tudor Lakatos, Elvis Romano cum ii spune toata lumea de cand canta in tiganeste piesele regelui rock’n’roll-ului. Maramureseanul s-a nascut si a crescut acolo, iar cu ocazia unei vizite in Norvegia le-a lansat o provocare adolescentilor obisnuiti doar cu agitatia marilor orase. I-a invitat la el acasa ca sa le arate cum sunt romii sai.

Cersetori, nespalati, lenesi sau agresivi sunt cateva dintre cuvintele care li se alatura romilor atunci cand se vorbeste sau scrie despre ei, iar presa nationala si internationala abunda de asemenea etichete. Ideea asta au avut-o si norvegienii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de anichemati sa experimenteze viata ca la satra.

”Le-am dat de inteles sa vina in comunitate, sa nu mai stea pe la hoteluri daca vor sa vada comunitatile de romi, sa vina sa stea in «inima tiganilor», in «inima romilor», in comunitate… Sa stea sa mance impreuna cu noi, sa participe la caramida, sa vada cum a fost viata noastra”, a marturisit Tudor Lakatos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.