Shadow

Festival “Mişto” de artă ţigănească

Meşteşugari şi specialişti în artă tradiţională ţigănească s-au reunit la ediţia a doua a International Romani Art Festival.

Pentru cei care apreciază bijuteriile din argint, fioriturile şi tăieturile migăloase pe metal, demonstraţiile făcute în plină stradă de meşterii ţigani care stăpânesc de mici copii arta cioplirii metalelor preţioase au constituit un spectacol de primă mărime, la cea de-a doua ediţie a festivalului internaţional de artă ţigănească “Mişto!”, desfăşurat la Timişoara

O verighetă din argint se face, spune meşterul Doru Crăciun, în trei minute, pe ceas. Şi nu numai spune, ne şi arată că poveştile lui nu sunt vorbe goale: în cartierul său general improvizat sub un cort de lângă clădirea Cinematografului de Vară din Timişoara, meşterul apucă, sub ochi uimiţi de “gadjo” (străini – n. red.), o bucată rotunjită de metal, fără culoare.

De îndată ce începe să o şlefuiască, bucata devine magică, străluceşte sub ciocan şi lampa de încălzit metalul. “Mai demult nu era lampă din asta, când am învăţat eu prima oară meşteşugul acesta, la şapte ani. Ce să fie pe verigheta asta? Stele? Flori?”, întreabă Crăciun. Cu mâna sigură, înarmat cu o simplă daltă, bărbatul execută stelele cu vârful ascuţit, toate de aceeaşi mărime.

La câţiva metri de el, într-un alt cort, vânzătorii de îmbrăcăminte de şatră sunt printre cei mai căutaţi de amatorii de exotisme. O ţinută ţigănească costă, însă, de la 300 de lei în sus, iar preţul nu este în nici un caz negociabil. Bazarul improvizat în inima oraşului Timişoara atrage curioşi mai ales seara, când se aud acorduri nebune de muzică din incinta fostului cinematograf Capitol.

Festivalul a debutat pe 6 august cu un recital al sârbului Boban Markovick, celebru instrumentist şi culegător de folclor balcanic ţigănesc. Au urmat concerte susţinute de Marius Mihalache & Ovidiu Lipan Ţăndărică, DJ Vasile, Amaro Del şi Puerto Flamenco. Sâmbătă a fost rândul muzicilor inter-mix, ţigănească hip-hop sau ţigănească drum and base, marca Gipsy CZ (foto), care au făcut un show de zile mari, sau ungurii de la Balkan Fanatik. Să asculţi Jimi Hendrix, Gipsy Eye (Ochi de ţigan) în variantă balcanică pe ritmuri extreme este o experienţă absolut unică pentru urechi.

Cele patru zile de festival dedicate toleranţei etnice şi popularizării muzicii balcanice rromani s-au încheiat duminică, în noapte, cu concert Mişto! susţinut de formaţia Romengi Zor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *