Shadow

Romii, abonaţi la cărţi de identitate provizorii

Pentru că nu deţin acte de proprietate pentru locuinţele în care îşi duc traiul, dar şi pentru că nici nu mişcă vreun deget pentru a-şi rezolva situaţia, majoritatea romilor din judeţ sunt nefericiţii deţinători ai cărţilor de identitate provizorii. Adică, ele sunt valabile doar un an. Marea problemă pentru unii romi o reprezintă faptul că nu pot ieşi din ţară sau nu au acces la alte facilităţi sociale sau economice. Adevărul este că de ieşit din ţară ar putea ieşi, pe baza unui paşaport, dar nu există interes. Tot statul ar trebui să le pună totul pe masă, la fel cum se întâmplă cu Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, care îi caută efectiv pe teren pentru a le face acte de identitate. Incredibil, dar adevărat, nici aceste măsuri nu dau rezultat, pentru că efectiv nu îi interesează. Aceasta este trista realitate!

Liderii romilor cer ajutor, şi atât…

Liderii romilor cer sistematic sprijin din partea autorităţilor judeţene şi locale în rezolvarea actelor de proprietate şi, implicit, a cărţilor de identitate permanente, dar se rezumă doar la atât. Degeaba reprezentanţii instituţiilor abilitate susţin că acest lucru este imposibil atâta timp cât nu deţin titluri de proprietate. Este imposibil de rezolvat actele de proprietate, căci majoritatea romilor fie stau în locuinţe improvizate, fie locuiesc în unele case părăsite.

Nu vor să fie ajutaţi

Reprezentanţii direcţiilor de evidenţă a persoanelor din judeţ se plâng că majoritatea romilor manifestă un dezinteres cvasitotal faţă de propria lor soartă. O altă problemă o reprezintă cazurile sociale, adică persoanele aflate în diferite centre specializate. Cu menţiunea că aceste persoane manifestă un interes mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *