În timp ce reprezentanţii romilor din judeţul Satu Mare susţin că sunt fie discriminaţi, fie nesusţinuţi, romii din Carei refuză cu seninătate mâna întinsă de către autorităţile locale, ONG-uri specializate pe acest segment sau de către marile firme din urbe. Culmea ironiei, chiar dacă romii au cerut ajutorul conjugat al societăţii, tot ei au fost cei care au spus: “nu, mulţumesc”. Autorităţilor nu le-a rămas decât să constate, cu gust amar, lipsa de consecvenţă a acestei categorii de persoane, care preferă să se complacă în actuala stare de fapt.
Încercarea Primăriei Municipiului Carei și a Consiliului Local de a asigura un curs de alfabetizare romilor adulți din municipiu nu a adus rezultatele așteptate. Din păcate, odată cu sosirea verii proiectul a rămas fără participanți. Cursul organizat prin efortul comun al municipalității, Asociației Kinderlanden și a unei întreprinderi locale – S.C. Contitech Fluid Automotive SRL – a dorit să testeze întocmai dorința și perseverența participării romilor la aceste cursuri, în vederea inițierii participării uneia dintre unitățile de învățământ la programul național de educare postprogram „A doua șansă” – finanțat de Ministerul Educației Naționale.
Deși inițiatorii programului au fost reprezentanţii unei comunităţi de romi defavorizată din zona străzii Zaharia Bârsan din municipiul Carei și cursurile s-au desfășurat cu participarea în medie a zece persoane, odată cu venirea verii cursurile au rămas nefrecventate. La exprimarea refuzului participanților de a mai participa fără alte motivări suplimentare, municipalitatea a luat decizia de a suspenda finanțarea acestor cursuri începând cu 1 august 2014. Cei doi parteneri, constatând situația creată, au luat aceeași decizie.
În condiţiile în care specialiştii susţin că cea mai eficientă formă de integrare socială a minorităţilor defavorizate o reprezintă accesul la educaţie, copiii romilor ajung să abandoneze băncile şcolilor încă de la vârste fragede. Mai exact, conform unor evidenţe ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, din numărul total de 58.685 de elevi, potrivit recensământului de anul trecut, un număr de 5.645 de elevi provin din rândul etniei rome. Dacă în clasele primare sunt înscrişi 2.551 de elevi, în clasele de gimnaziu au mai rezistat doar 1.744 de elevi. Dezastrul este la liceu, acolo unde mai sunt înscrişi doar 173 de elevi, un mare semnal de alarmă tras de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare.