Shadow

Alteţa Sa Regală Prinţul Charles, prezent la “Festivalul Transilvania”

Cele trei zile de sărbătoare a culturii şi tradiţiilor româneşti din capitala britanică au început cu un eveniment cu adevărat deosebit: vizita Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales la prestigioasa adresă românească din centrul Londrei, 1 Belgrave Square.

În seara zilei de marţi, 13 mai, spaţiile de protocol ale Ambasadei României şi Institutului Cultural Român din Londra au fost inundate de oaspeţii prezenţi la deschiderea „Festivalului Transilvania”, eveniment care celebrează frumuseţile naturale şi tradiţiile vechii provincii româneşti, organizat de Fundaţia “ADEPT” cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit şi al ICR Londra.

Invitatul de onoare al serii a fost Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales, un susţinător constant al proiectelor de conservare a patrimoniului natural şi istoric românesc, care a petrecut aproape o oră în „Casa României” din 1 Belgrave Square.

Prinţul Charles a sosit puţin după ora 6, pentru a participa la vernisajul expoziţiei „Pictori britanici în Transilvania” – o impresionantă colecţie de instantanee din viaţa satului transilvănean, realizată de artiştii Tim Scott Bolton, Patrick Cullen, Tom Hoar, Susanna Lyell, Flappy Lane Fox, Richard Foster, Clare Inskip, Lucy Portman şi Paul MacDermot. Înaltul oaspete, la rândul său un pictor pasionat şi expresiv, a apreciat imaginile celor peste 100 de picturi, recunoscând diferite peisaje sau scene din viaţa de zi cu zi ale satului transilvănean.

Alteţa Sa Regală s-a arătat la fel de interesată de standul cu produse tradiţionale din zona Viscri, amenajat de Fundaţia “ADEPT” ca un exemplu al valorificării inteligente şi competitive a produselor şi tradiţiilor locale. Prinţul Charles s-a amuzat în special de conotaţiile magice ale unor obiecte aparent inofensive din arealul tradiţional, acceptând în dar de la membrii Fundaţiei o pernă rituală de formă triunghiulară, cusută în culori caracteristice ţesătoriei transilvănene, „care să îl apere de spiritele rele”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *