Shadow

AROGANŢĂ LA CONSILIUL JUDEŢEAN

M-am gândit mult, foarte mult, ce aş putea scrie azi, aici, după consumarea scenei groteşti petrecute la Consiliul Judeţean demult. Acelaşi personaj, Lovin adică, funcţionar public de altfel, plătit de statul român, adică de noi, din banii publici, i-a interzis unui ziarist de etnie romă să intre la preşedintele în detrimentul altei ziariste care a fost primită imediat. Respingem confuzia voit indusă că totul se reduce la poziţionări şi că toţi ziariştii sunt în egalitate.

Un sondaj a ilustrat neîncrederea vădită care există între minoritatea romă şi populaţia majoritară. Probabil cel mai şocant a fost faptul că rezultatele arată că un nivel mai înalt al educaţiei nu implică automat şi o mai mare toleranţă. Discriminarea faţă de romi este mult mai pregnantă. Noi, jurnaliştii din mass-media generalistă, putem scrie despre problemele romilor şi e greu de înţeles de ce oamenii care nu sunt de etnie romă nu vor să scrie despre romi. Eu sunt rom, am absolvit Facultatea de Istorie, am început să scriu despre romi pentru că mă interesează subiectul. Pentru că publicul trebuie să vadă că şi romii îşi pot crea propriile mass-media.

Problema acestui ziar este că are nevoie să fie mai emancipat. Ziarul are ca public ţintă în special femeile. Dar publică articole despre machiaje, despre gătit, teme care privesc şi pot încuraja, evident, emanciparea romilor.

Fiecare viaţă are abisurile ei din culise. Nu ştiu de ce, dar n-aş dori deloc să ajung să-mi arunc o privire în abisul şi culisele vieţii domnului Lovin şi Persu, cred că sunt nespus de complicate.

M-am plictisit de aroganţă, de faptul că se fac tot felul de presiuni ca să nu fiu primit la preşedintele Cîlea şi să stau la nesfârşit la uşă. Îi atenţionez, pe această cale, că o asemenea atitudine îi va costa funcţia, având în vedere că şi noi, romii, avem un cuvânt de spus. Fraţilor, nu pregetaţi cuprinşi de spaimă în faţa ticăloşiei oamenilor; iubiţi-i aşa cum sunt, căci astfel, iubirea voastră va fi după chipul şi asemănarea iubirii lui Dumnezeu.

Felul în care instrumentistul Lovin suflă greu în viitorul României, sub bagheta dirijorului Persu – eminența PSD a actualei puteri social-democrate -, nu este altceva decât exprimarea deschisă, fără rușine și emoții, a unei dictaturi sfărâmând cu călcâiele bocancilor democrația de a respecta oameni, fie ei români sau romii. În fapt, nici până acum cetățeanul român sau rom nu a fost pe lista de priorități a clasei politice, dar de acum încolo prăpastia între politicieni și cetățeni romii va deveni de netrecut.

Toate acestea și cele ce vor veni anunță instaurarea dictaturii la CJ Vâlcea, pentru că bunul preşedintele Cîlea e bolnav, iar Lovin şi Persu sunt aşi în campionatul național de scărpinat.

Nu ştiu cum v-aţi fi simţit dumneavoastră, dar eu m-am ridicat furios şi am plecat acasă după o oră de stat la uşă.

Dacă aveţi şi alte exemple cu nesimţirea autorităţilor, scrieţi aici. Oricum în altă parte nu apar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *