Shadow

SPRIJIN IN EDUCATIE – Absolventii de origine roma din Maramures, orientati catre facultati

O intalnire de consiliere vocationala pentru absolventii de liceu care apartin etniei rome s-a desfasurat la Centrul de Tineret din Baia Mare. Adolescentii au primit informatii despre facultatile si specializarile de la Centru Universitar Nord din Baia Mare si, in functie de aptitudinile si profilurile urmate la liceu, acestia au fost indrumati spre diferite forme educationale care sa ii ajute in formarea unei cariere. Absolventii au primit incurajari din partea celor prezenti la intalnire sa nu renunte la studii, cu atat mai mult cu cat beneficiaza de locuri finantate de la buget.

Intalnirea tinerilor cu voluntarii, dar si cu persoanele care pot sa le ofere sprijin si informatii a fost organizata de catre Asociatia Tinerilor Romi „Young Roma” din Maramures.Scopul a fost acela de a-i motiva pe absolventii de liceu sa continue studiile, organizatia dorind totodata o mai mare implicare din partea parintilor pentru a incuraja mersul la scoala in randul tinerilor de etnie roma.

„Vrem sa punem un accent mai mare pe educatie, impreuna cu parintii. Neaparat, cel mai important factor in rezolvarea acestei probleme – ca este o problema, pana la urma, din pacate – este sa acordam impreuna o atentie mai mare educatiei, chiar de la un nivel foarte mic”, a precizat presedintele Asociatiei Tinerilor Romi „Young Roma” Maramures, Loredana Mihaly.

Pentru ca absolventii sa afle cat mai multe despre optiunile pe care le au in orasul Baia Mare, la intalnire a luat parte si secretarul comisiei de admitere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Dinu Daraba, care le-a prezentat structura educationala pentru anul universitar urmator. Acesta a tinut sa puncteze faptul ca tinerii de etnie roma sunt incurajati de guvern sa isi continue studiile.

„Legislatia din Romania permite acordarea unor locuri bugetate din cifra de scolarizare a universitatilor din Romania pentru tinerii de etnie roma, locuri rezervate, pe care dumneavoastra ar fi bine si recomandat sa le ocupati. Din nefericire, anul trecut, in Centrul Universitar Nord am avut noua locuri repartizate si nu s-a ocupat niciunul”, a mentionat dr. ing. ec. Dinu Daraba.

Chiar daca la intalnirea de astazi scopul propus a fost acela de a-i consilia pe absolventi in ceea ce priveste facultatile pe care le vor alege, cei mai multi dintre tineri stiau deja foarte bine spre ce domeniu vor sa se indrepte.

„Vreau sa merg la Academia de Politie. Primul motiv ar fi ca mi-am dorit de mic sa lucrez in acest domeniu iar al doilea motiv ar fi pentru simplul fapt ca respectul in societate iti creste, esti privit cu alti ochi. Vreau sa incerc pana o sa intru, sunt hotarat”, a aratat un absolvent, Daniel Varadi.

„O sa urmez o facultate. E posibil sa vin aici la Centrul Universitar Nord sau o sa aleg o facultate de la Cluj. Ma axez pe ce am terminat, si anume tehnician in administratie. O sa ma axez pe economie, administratie, unul dintre aceste domenii. intalnirea de aici e utila, pentru ca aflam foarte multe chestii noi si folositoare”, a marturisit o alta absolventa de liceu, Melania Lingurar.

Pentru a ocupa unul dintre locurile bugetate, tinerii romi trebuie sa prezinte la inscriere o recomandare scrisa de la o organizatie a romilor, care sa ateste apartenenta candidatului la aceasta etnie.

Pana parcursul intregii saptamani, la Centrul de Tineret din Baia Mare, au avut loc intalniri organizate de Asociatia Tinerilor Romi „Young Roma” Maramures. Inclusiv maine,14 iunie, intre orele 10.00 si 16.00, tinerii romi care vor sa isi continue studiile si care au nevoie de recomandari, dar si de sfaturi, pot sa apeleze la acesti consilieri educationali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *