Shadow

Ţiganii: origini şi răspândire

UE întâmpină dificultăţi în a gestiona situaţia “celei mai mari minorităţi europene care nu are un stat”. Cea mai mare parte a romilor europeni.

În opinia redacţiei unui prestigios săptămânal, într-un articol publicat săptămâna trecută, ţiganii sunt o “pătură care nu ţine cont de clase sociale” şi care sunt victimele prejudecăţilor, o realitate care “defineşte, uneori, Europa de Est”.

“Este puţin probabil ca guvernele să rezolve o problemă care există de secole doar pentru că li se spune de la Bruxelles”, constată publicaţia, care-i acuză laolaltă pe politicienii din vestul şi estul Europei.

În zilele noastre, în state precum Slovacia, copiii ţiganilor reprezintă 60% din cei înscrişi cu forţa în şcolile pentru copii cu probleme psihice, ceea ce favorizează abandonul şcolar, scrie The Economist.

În Ungaria, un parlamentar al Jobbik, partid naţionalist din Parlament, a cerut internarea în lagăre a romilor, după ce, în 2009, în ţară au avut loc cel puţin şase asasinate împotriva ţiganilor, motivate rasial.

Nici în vechile state UE, situaţia romilor nu este mai bună.

Din Irlanda de Nord, până în Italia sau Grecia şi acum în Franţa, ei au făcut obiectul furiei localnicilor sau a deciziilor de evacuare a taberelor în care locuiau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *