Shadow

Scade numarul romanilor si al maghiarilor din Maramures, dar creste ponderea romilor

Numarul maghiarilor din Maramures e in scadere cu aproape 30 % fata de populatia din aceasta etnie inregistrata la nivelul judetului in 2002. Recensamantul populatiei si al locuintelor e evidentiat insa ca si romanii ajung sa fie tot mai putini. In schimb, a crescut ponderea persoanelor de etnie roma, chiar daca inclusiv oficialii Directiei Judetene de Statistica Maramures recunosc ca multi dintre locuitorii judetului din aceasta etnie au refuzat sa se declare romi.

Recensamantul populatiei si al locuintelor derulat in octombrie 2011 a scos la iveala faptul ca in Maramures scade populatia maghiara, germana si ucraineana.Cea mai mare descrestere s-a inregistrat in cazul maghiarilor care sunt mai putini cu aproape 30 % fata de 2002.

“Cel mai mult am inregistrat o descrestere la etnia maghiara. Etnia maghiara a scazut de la 9,1 la 6,8 % din populatia stabila totala. De la 46.291 la 32.612. E vorba de un minus de 13.779, procentual, minus 29,6 %, aproape cu 30 %. Si etnia ucraineana a scazut de la 6,7 la 6,4 %, iar etnia germana de la 0,39 la 0,22 %”, a declarat directorul executiv al Directiei Judetene de Statistica Maramures, Vasile Pop.

Inclusiv in cazul romanilor se constata o scadere a populatiei cu peste 10 %. Conform datelor, romanii sunt mai putini la nivelul judetului cu aproape 44.000 de persoane. Practic, in urma recensamantului a reiesit ca in judet 78,2 % din populatie ar fi de etnie romana.

In schimb, creste numarul romilor, dupa cum o demonstreaza si recensamantul. Oficialii Directiei Judetene de Statistica sunt insa de parere ca datele nu reflecta in totalitate realitatea, in conditiile in care multe persoane din aceasta etnie au refuzat sa se declare ca facand parte din populatia roma. In opinia specialistilor de la Statistica, numarul romilor ar fi chiar de trei ori mai mare decat cel declarat.

“Fata de recensamantul din 2002 s-a inregistrat o crestere a ponderii populatiei de etnie roma, de la 1,75 la 2,55 %, respectiv numarul populatiei de etnie roma de la 8.913 in 2002 avem 12.211, un plus de 3.298 de persoane. E o crestere de 37 %,iar majoritatea romilor sunt in Baia Mare”, a mai spus Vasile Pop.

Conform aceleiasi statistici, din cele peste 451.000 de persoane recenzate in cazul carora s-au putut colecta date despre etnie si limba materna, peste 84 % au declarat ca vorbesc limba romana, iar pentru 7,1 % dintre persoane limba maghiara reprezinta limba materna. Limba romani reprezinta limba materna pentru 1,4 % dintre maramureseni, iar limba ucraineana pentru 6,8 %.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *