Shadow

TIGANI NOMAZI – Romi din Bulgaria si-au construit case pe Craica

“Cartierul tiganesc” improvizat pe Craica s-a internationalizat. In zona s-au stabilit nu doar romi din Baia Mare si imprejurimi, ci si rude mai indepartate ale acestora de prin Satu Mare, Craiova ori Arad. La ultimul recensamant realizat pe Craica, in una dintre cocioabe a fost descoperita o familie de romi din Bulgaria despre care nu se stie cum a ajuns aici, dar care se pare ca s-a integrat rapid la mediu.

Angajati din cadrul Primariei Baia Mare au fost surprinsi sa dea peste familia de rromi de nationalitate bulgarastabilita pe Craica, mutata de curand in cartier. Totodata, s-a mai descoperit ca de la ultimul recensamant desfasurat anul trecut, alte 15 familii si-au construit adapost in zona.

Declarativ, oficialii Primariei Baia Mare spun ca pana in toamna toti locatarii de pe Craica vor fi mutati, chiar daca exista impotriviri. Cei care locuiesc acolo nu vor sa fie amestecati cu alti tigani, revendicandu-si drepturile de baimareni.

“Ar fi bine sa nu ne amestecati. Unii sunt dintr-o familie, altii din alta familie. Nu are rost. Pe noi trebuie sa ne puneti separat. Ei sunt veniti din alte locuri. Cine stie de unde sunt. Noi suntem aici din mosi si stramosi”, a declarat unul dintre romii de pe Craica. El si altii din zona resping ideea de a sta impreuna cu tiganii de pe Paltinisului, Ferneziu si Valea Borcutului.

Primaria Baia Mare a inceput insa demersurile de amenajare a viitorului “cartier tiganesc”, pe care vrea sa il inaugureze pana in noiembrie anul acesta. In prezent, se lucreaza la un proiect prin care se doreste mutarea romilor intr-o zona marginasa si izolata a municipiului, pe un teren pe care se pot construi pana la 800 de locuinte. O parte din suprafata este detinuta de administratia locala, iar alta este in proprietatea unui baimarean, care risca sa fie expropiat daca nu accepta sa isi cedeze primariei terenul. Nu s-a dat insa niciun indiciu de locul in care se afla.

Practic, actualul edil al Baii Mari, Catalin Chereches, are in plan sa-l deposedeze pe actualul proprietar, conform legii privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica. “Daca proprietarul nu va fi de acord cu suma pe care noi o oferim, nu are decat sa ne dea in judecata. Astfel de practici exista in toate orasele dezvoltate din tara”, a precizat Catalin Chereches.

Din datele oficiale ale autoritatilor locale, circa 2.000 de romi sunt inregistrati in Baia Mare, din care 1.100 locuiesc numai in zona Craica. Exista insa informatii potrivit carora numarul etnicilor romi din municipiul resedinta de judet ar fi de 12.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published.