RASIŞTII MAGHIARI, organizaţi în patrule, TERORIZEAZĂ UN SAT DE ŢIGANI. Europa, stupefiată

Într-un amplu reportaj, jurnaliştii de la The Guardian deplâng starea mizeră şi frica în care trăiesc circa 450 de romi din localitatea ungară Gyöngyöspata, din nord-estul Ungariei. Romii au început să trăiască în frică după ce Asociaţia Gărzii Civile pentru un Viitor mai Bun, o organizaţie paramilitară de extremă dreapta, ai cărei membri poartă uniforme şi cizme negre, sunt înarmaţi cu topoare şi însoţiţi de câini de luptă, a trimis primăvara trecută în sat mai multe patrule să reinstaureze ordinea şi să combată rata criminalităţii.

În loc să aplice legea în mod obiectiv, grupul paramilitar, sprijinit de Jobbik, partidul naţionalist din Ungaria, “bântuie” străzile localităţii Gyöngyöspata şi a început să-i brutalizeze pe etnicii romi, susţine presa britanică.

Traiul lor mizer şi umilinţele la care sunt supuşi zilnic din cauza etniei lor le-a atras atenţia jurnaliştilor de la The Guardian, care au realizat un reportaj despre aceşti ,,intruşi” pe care nu-i tolerează nimeni.

Astfel, corespondenta Helen Pidd a petrecut mai multe zile în mijlocul celor 450 de suflete care încearcă să se integreze în viaţa comunităţii alcătuite din 2.800 de locuitori unguri. Îndurând frigul, fără sursă de electricitate sau apă curentă de mai multe luni, majoritatea romilor stau în cocioabe insalubre, cămăruţe de câţiva metri pătraţi unde convieţuiesc membrii mai multor generaţii.

Pe lângă condiţiile precare în care sunt nevoiţi să trăiască, ei sunt atent supravegheaţi de membrii gărzii paramilitare care îi insultă pe romi, numindu-i ,,ţigani mizerabili” şi chiar îi ameninţă cu moartea.

O femeie a ajuns să nască prematur un copil după ce a fost hărţuită de naţionaliştii unguri, iar un bărbat de etnie romă a fost bătut crunt. Ulterior el a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru ca s-a încăierat cu unii membri ai gărzii, care nu au fost traşi deloc la răspundere. Nici măcar cei care au fost surprinşi de camerele de luat vederi urinând în formă de svastică pe străzile oraşului nu au ajuns în faţa justiţiei, adaugă sursa citată.

De atunci, romii din Gyöngyöspata trăiesc cu frica în sân, după cum reiese din reportajul The Guardian. ,,E de ajuns ca cineva să bată la uşă şi sunt speriată”, i-a mărturisit jurnalistei o femeie de 31 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.