Shadow

Amnesty International: Romii sunt cei mai săraci şi insultaţi europeni

În Europa trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi. Aceştia sunt, tot mai frecvent, ţinta discriminărilor.

Situaţia minorităţii rome din Europa este mai precară ca niciodată, atrage atenţia organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International printr-un document.

Documentul va cere guvernelor europene să încerce să rezolve problemele cu care se confruntă cele 10-12 milioane de romi, “una dintre cele mai mari şi mai dezavantajate minorităţi din Europa”. Comunităţile de etnici romi stau prost la majoritatea indicatorilor socio-economici, prezentând un nivel redus de venituri, un nivel ridicat al şomajului şi cel mai scăzut acces la serviciile publice, inclusiv cele de sănătate.

“Acestea nu sunt doar consecinţe ale sărăciei, sunt rezultatul unei discriminări şi altor încălcări ale drepturilor omului răspândite şi, uneori, sistematice”, se arată în raport. “Ele sunt, mai ales, rezultatul prejudecăţilor – unor secole de acte de discriminare socială, instituţională şi individuală care au împins majoritatea romilor la marginea societăţii – care îi ţin acolo”, denunţă Amnesty.

The Independent reaminteşte că, în Franţa, însuşi preşedintele Nicolas Sarkozy i-a numit pe romi “o sursă de criminalitate” şi a încurajat expulzarea acestora.

O situaţie îngrijorătoare

Amnesty International prezintă şi o serie de statistici îngrijorătoare referitoare la romi: speranţa lor de viaţă, în Irlanda, este cu 15 ani mai mică decât media naţională, 59% dintre romii din Republica Moldova trăiesc în sărăcie absolută iar două treimi dintre copiii romi din Slovacia au ajuns în orfelinate.

În plus, deşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului interzice educarea romilor în şcoli separate sau în şcoli pentru copii cu nevoi speciale, acest lucru se întâmplă pe teritoriul Europei, mai ales în Cehia.

“A venit vremea ca Europa să se trezească şi să oprească definitiv presecutarea acestor comunităţi marginalizate”, a îndemnat Kate Allen, directorul organizaţiei Amnesty International din Marea Britanie.

Ţapi ispăşitori

“În numeroase ţări, romii devin ţapi ispăşitori”, reclamă Dezideriu Gergely, directorul executiv al Centrului European pentru Drepturile Romilor din Budapesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *