Shadow

Raport despre sărăcie. Romii, excluşii din statele Uniunii Europene de romi

Romii din Uniunea Europeană trăiesc într-o situaţie de excludere şi în condiţii în general mai puţin bune decât persoanele care nu sunt de etnie romă şi care trăiesc în vecinătate, dezvăluie Agenţia pentru Drepturi Fun-damentale a UE într-un studiu publicat miercuri, relatează AFP, preluat de Mediafax. „În 11 state membre UE analizate, unde trăieşte o majoritate zdrobitoare de cetăţeni europeni romi, situaţia romilor în domeniile muncii, educaţiei, locuinţei şi sănătăţii este în medie mai puţin bună decât a celor care nu sunt romi şi trăiesc în vecinătate”, relevă un comunicat al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale.

Astfel, în aceste 11 ţări, 80% din romii intervievaţi trăiesc în gospodării ameninţate de sărăcie, mai puţin de o treime au salariu şi doar 15 procente şi-au încheiat studiile liceale, faţă de 70 de procente în cazul celor care nu sunt romi, a dezvăluit FRA în studiul său, realizat în colaborare cu Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD), Banca Mondială şi Comisia Europeană. Datele obţinute relevă totodată că locuinţele a 45% din romi nu au bucătărie, baie sau electricitate. Aproximativ jumătate dintre romii intervievaţi au declarat că au fost discriminaţi din cauza etniei în ultimul an.

„Discriminările persistă”, a denunţat directorul FRA, Morten Kjaerum, citat în comunicat, cerând o „acţiune rapidă şi eficientă” în favoarea educaţiei romilor. „Acest element este esenţial pentru eliberarea potenţialului lor şi pentru a le oferi tinerilor romi competenţele de care au nevoie pentru a ieşi din cercul vicios al discriminării, excluderii şi sărăciei”, a adăugat el.

Romii „nu sunt suficient de conştienţi de drepturile care le sunt garantate prin legislaţia UE”, continuă FRA. Potrivit studiului, doar 40 la sută din romii intervievaţi cunosc legile care interzic discriminarea minorităţilor etnice la angajare.

Ancheta a rezultat din intervievarea a peste 22.000 de persoane, romi sau de alte etnii, din Bulgaria, Cehia, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia şi Spania. Romii reprezintă cea mai numeroasă minoritate din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *