Shadow

CE: Banii pentru romi trebuie folosiţi în educarea copiilor, nu pe seminarii, ONG

Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a declarat, joi, că a convenit cu autorităţile române ca banii disponibili pentru comunitatea romă să fie folosiţi pentru obţinerea de rezultate practice în educarea copiilor, nu pentru discuţii în seminarii şi ONG-uri.

“Trebuie să fim mai orientaţi spre rezultatele concrete, să folosim mai bine fondurile disponibile. Se discută prea mult, sunt prea multe conferinţe, prea multe ONG-uri care trăiesc din aceste resurse şi nu funcţionează în mod neapărat spre beneficiul comunităţilor de romi. Acum trebuie să ne folosim de aceste resurse în modalităţi mai practice, mai ales pentru copiii din familiile rome”, a afirmat Jagland, în conferinţa de presă de la MAE.

Aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, el a precizat că a mers în împrejurimi pentru a-i vedea pe copiii romi şi a arătat că aceştia trăiesc în “condiţii groaznice”, din care trebuie scoşi în primul rând pentru a putea fi apoi educaţi.

“Am vizitat azi împrejurimile şi am văzut cum unii dintre aceşti copii trăiesc şi pot să spun că încearcă să supravieţuiască. Iar primul scop este să îi scoatem din acest mediu, să fie la standardul celorlalţi oameni, nu în aceste condiţii groaznice pe care le au în familiile rome. Iar al doilea scop este să le oferim o educaţie”, a afirmat Jagland.

El a subliniat că instituţiile europene şi autorităţile naţionale şi locale trebuie să se concentreze mai mult în această direcţie pentru a putea avea o rezolvare a problemei, care este una de nivel european.

“Este de fapt o provocare europeană, aceasta este cea mai mare minoritate etnică de pe continentul european, de 12 milioane de persoane şi avem o obligaţie să lucrăm împreună, instituţiile europene şi autorităţile naţionale şi locale pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale acestei comunităţi numeroase”, a mai spus Jagland.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a arătat că Guvernul român abordează problema în cooperare cu Consiliul Europei şi are un “angajament constant” pentru “integrarea deplină a romilor în societate”, însă pentru a obţine acest rezultat este nevoie şi de “participarea tuturor romilor” în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.