Shadow

Comisia Europeană: Aproximativ 90 % dintre elevii romi din țări membre UE abandonează școala

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Aproximativ 90% dintre elevii romi abandonează școala înainte de finalizarea studiilor lor în state membre ale UE, între acestea fiind Republica Slovacă, Ungaria, România, Bulgaria și Republica Cehă, a informat joi Comisia Europeană.

În unele dintre aceste țări, în jur de 50% dintre copiii romi sunt în școli segregate.

Modalitatea de sprijin a Uniunii Europene pentru integrarea romilor va sta în centrul discuțiilor care vor avea loc vineri, la Bruxelles, cu prilejul primului summit al UE consacrat romilor de la instituirea, în 2011, de către Comisie a cadrului UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor).

În marja reuniunii, Androulla Vassiliou, comisar pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, va discuta despre ceea ce face UE pentru a ajuta în problema educației copiilor romi, dar și alte probleme care afectează integrarea romilor.

“Furnizarea unei educații de calitate pentru toți nu este doar o chestiune de drepturile omului. Aceasta este singura cale de ieșire din sărăcie și excluziune pentru milioane de romi. Mi se pare inacceptabil faptul că, în unele țări, aproximativ jumătate din totalul elevilor romi sunt în școli speciale. Trebuie să ne unim forțele pentru a lupta împotriva segregării și discriminării”, a declarat comisarul Vassiliou, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Politicieni și lideri locali și naționali ai Uniunii Europene se vor întâlni cu reprezentanți ai societății civile, vineri, la Bruxelles, pentru a discuta progresele înregistrate în ceea ce privește integrarea romilor în întreaga Europă. La reuniune va participa și președintele României, Traian Băsescu, care va susține o alocuțiune.

Printre vorbitori se vor număra totodată președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, viceprim-ministrul Bulgariei, Zinaida Zlatanova, miniștri și secretari de stat din alte nouă state membre ale UE.

Printre vorbitorii din afara sferei guvernamentale se numără George Soros, președintele Fundației pentru o Societate Deschisă, și Zoni Weisz, supraviețuitor al Holocaustului romilor.

Vor mai fi prezenți o serie de primari din mai multe state membre și țări candidate.

Obiectivul reuniunii este de a face un bilanț al modului în care sunt puse în aplicare strategiile naționale privind romii prezentate anual de statele membre în temeiul cadrului UE și de a analiza dacă acestea îmbunătățesc în practică condițiile de trai ale comunităților rome.

Summitul care va avea loc la Bruxelles se va concentra asupra a trei provocări pentru a îmbunătăți integrarea romilor la nivel local: asigurarea faptului că politicile sunt favorabile incluziunii tuturor romilor la nivel local, facilitarea direcționării finanțării UE către nivelul local și regional pentru a susține integrarea romilor și transformarea în realitate locală a integrării romilor în țările implicate în procesul de aderare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *