“Toți puradeii la școală”! Vezi ce om politic a spus asta

Traian Băsescu știe cum poate fi rezolvată problema romilor în spațiul european: “toţi puradeii la şcoală”, indiferent dacă aceştia se află în Germania, Spania sau Italia.

Nu de puține ori s-a spus că una dintre problemele pe care România trebuie să o rezolve înainte de aderarea la spaţiul Schengen este cea a migrației romilor. Însă președintele Traian Băsescu nu este de acord cu asta. Invitat la o marți seara la Digi 24, Băsescu a declarat că: “Știm foarte bine că problema romilor nu este o problemă de Schengen, ei nu aterizează din ţări arabe, nu vin din India, ci din spaţiul european, iar acum ajungem din nou la ceea ce eu ceream în Consiliu în 2009 şi 2014 o politică europeană pentru integrarea romilor, iar asta trebuie să plece de la un zero absolut, care înseamnă nicio primărie pe teritoriul UE nu-ţi dă niciun fel de ajutor dacă nu îţi trimiţi copiii la şcoală”.

În acest caz, românii ar trebui să suporte costurile deplasării de cadre didactice din România în Germania pentru educaţia tinerilor romi. Măsura nu este o premieră, de vreme ce profesori români au fost trimiși în Italia și Spania pentru educaţia tinerilor romi.

“Găsim formule. Cum avem dascăli români în Spania, în Italia, putem trimite şi la Dusseldorf. ‘Câţi staţi fraţilor aici? Şase luni. Toţi puradeii la şcoală’. Pentru că nu vom rezolva problema romilor nici în generaţiile următoare, dacă nu începem cu acest element de bază, copiii romi la şcoală”, a afirmat Băsescu.

În ceea ce privește interzicerea dreptului la liberă circulaţie pentru romi, președintele României consideră că o astfel de măsură trebuie aplicată doar cetățenilor cu antecedente penale.

“Dacă cineva vrea să sugereze că România ar trebui să interzică libera circulaţie a unei categorii de cetăţeni ai ei, trebuie să uite această abordare”, a afirmat preşedintele, arătând că ministrul italian de Interne Roberto Maroni din guvernul lui Silvio Berlusconi a propus în urmă cu câţiva ani şi acest tip de soluţie, însă România nu a fost de acord s-o aplice decât în cazuri individuale cu cetățenii care au încălcat legile.

Leave a Reply

Your email address will not be published.