Shadow

Oraşul candidat la Capitală Culturală Europeană, cu romii care fac colectarea selectivă în stradă

În Cluj-Napoca, oraş cu deziderat de Capitală Culturală Europeană, pe lângă că nu se strâng deşeurile menajere, au ieşit în stradă şi romii de la Pata Rât care se ocupau de colectarea selectivă pe platformă temporară de stocare de lângă fosta rampă a oraşului, închisă de Garda de Mediu

„O să înotăm în gunoi dacă nu se face ceva” a sintetizat viitorul apropiat al Clujului directorul Societăţii Salprest Rampă, Eugen Vereş. Romii care trăiesc lângă şi din groapa de gunoi a oraşului s-au adunat la porţile platformei de stocare a deşeurilor închise de comisarii de mediu ca să-şi ceară „pâinea” înapoi. Ei sunt cei care fac colectarea selectivă în oraşul de cinci stele Cluj-Napoca. Comisia formată din specialişti ai autorităţilor publice din oraş declară situaţia drept „încâlcită”, dar nu are nicio soluţie unde să fie depozitat gunoiul clujenilor.

Maşinile societăţii Brantner au strâns ieri deşeurile din zona de case din cartierul Gheorgheni. Maşinile Rosal nu mai pot încărca gunoiul. „Toate recipientele noastre de 30 de metri cubi sunt pline. Aşteptăm un răspuns privind situaţia platformei de la Pata Rât. În funcţie de acesta vom vedea ce e de făcut cu depozitarea”, a spus şeful Rosal Cluj, cel de-al doilea operator de salubritate din Cluj-Napoca.

Platforma de depozitare de la Pata Rât este închisă. O comisie formată din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice cu tangenţe directe în chestiunea deşeurilor s-a deplasat ieri la faţa locului pentru a se convinge că decizia Gărzii de Mediu de a sista depozitarea deşeurilor la Pata Rât este nejustificată.

Pe platforma temporară de la Pata Rât de lângă vechea rampă, sigilată în 2010 cu jandarmii, i-au aşteptat romii. Aceştia lucrau pe această platformă şi se făceau colectarea selectivă. Peste 200 de romi şi-au cerut „pita” înapoi şi au scandat pentru deschiderea rampei. Ei au copii la şcoală şi veniturile şi le realizează din activitatea de pe rampă. Directorul Salprest Rampă, Eugen Vereş, a aşteptat comisia cu acuze la adresa rău-voitorilor de la Bucureşti, a imixtiunilor politicului în activitatea de depozitare a gunoiului de la Cluj şi a anunţat că la finalul lunii are termen în procesul prin care a atacat decizia Gărzii de Mediu de a sista depozitarea deşeurilor pe platformă. Reprezentanţii comisiei, dintre care oficiali de la Agenţia de Mediu, Garda de Mediu sau directorii tehnici din Consiliul Judeţean şi primărie, au declarat că situaţia este “încâlcită”. Cu toate acestea, directorul Gărzii de Mediu, Bogdan Costea, a declarat că până la obţinerea autorizaţiei de mediu, în 15 decembrie, platforma va rămâne închisă, iar depozitarea se va face cu riscul unor sancţiuni – amenzi şi închisoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *