Romii, al căror Holocaust nazist este comemorat în Ungaria și unde patru asasini în serie au fost condamnați marți de un tribunal din Budapesta, rămân stigmatizați în această țară și reprezintă una dintre cele mai mari și mai sărace minorități etnice din Europa, transmite AFP.
Între 10 și 12 milioane de romi trăiesc pe continentul european, din care șase milioane în țările Uniunii Europene (UE), majoritatea în Europa Centrală și de Sud-Est, potrivit Consiliului Europei. Ei reprezintă între 5% și 8% din populația Ungariei de 10 milioane de locuitori.
Potrivit AFP, această comunitate ar număra două milioane de persoane în România, 800.000 în Bulgaria și în Spania. În Franța, 400.000 de persoane sunt înregistrate ca fiind ‘nomazi și romi’. În Italia, ei ar reprezenta circa 140.000 de oameni. Importante comunități trăiesc, de asemenea, în Slovacia și în republicile fostei Iugoslavii.
Romii sunt la origine o populație nomadă, ai căror strămoși au părăsit nord-vestul subcontinentului indian în secolul al XI-lea și care au fost capturați și vânduți ca sclavi în Asia Minoră, înainte de a se împrăștia prin Europa și restul lumii. Mulți dintre ei vorbesc o limbă comună, romani, derivată din sanscrită.
Adesea priviți cu neîncredere și denigrați mai ales ca ‘hoți de găini’, ei sunt obligați la o sedentarizare forțată în Europa începând cu secolul al XIV-lea. În România, aceștia vor fi sclavi până în 1856.