Shadow

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg a lansat un raport despre romi și nomazi în Europa

Etnicii romi şi nomazii se confruntă cu “forme clare de rasism” în Europa, a declarat la Bruxelles, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, după lansarea unui raport pe această temă. Documentul propune măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei acestora.

“Rămân clar defavorizaţi în raport cu alte grupuri în materie de educaţie, locuri de muncă, acces la locuinţe decente şi la servicii de sănătate”, adaugă Hammarberg, constatând că la etnicii romi speranţa de viaţa este mai mică şi mortalitatea infantilă este mai ridicată.

Potrivit comisarului pentru Drepturile Omului, principalele probleme sunt cele care îi vizează pe apatrizi, precum şi lipsa documentelor personale.

“Mii de persoane aflate în această situaţie în Europa sunt private de drepturi esenţiale, cum ar fi educaţia, îngrijirea sănătăţii, asistenţa socială şi dreptul la vot”, subliniază comisarul Consiliului Europei.

“În numeroase ţări europene, romii şi nomazii sunt privaţi de drepturi esenţiale şi suferă acte clare de rasism”, apreciază Hammarberg în raportul prezentat la Bruxelles.

Thomas Hammarberg regretă comportamentul unor lideri politici, al presei şi al grupurilor extremiste active pe Internet, care au discursuri antiromi. “Liderii politici trebuie să dea exemplu, respecând drepturile tuturor”, afirmă el. Printre alte măsuri, comisarul propune ameliorarea situaţiei şi instruirea agenţilor de poliţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *