Shadow

Culise politice: cum a ajuns Agentia Romilor un smen guvernamental

Intr-un raport elaborat de Focus Consultancy – organism european specializat in consultanta pe probleme inter-etnice – realizat in iulie 2005, la solicitarea delegatiei Comisiei Europene in Romania, se recomanda in mod explicit restructurarea din temelii a Agentiei Nationale pentru Romi si schimbarea lui Ilie Dinca, presedintele acestei structuri guvernamentale, pe motiv ca “nu a demonstrat competentele de management strategic necesare” si ca imparte functii intr-o maniera clienterala, bazata pe simpatii politice.

Uluitor este ca tocmai acest personaj, declarat de expertii europeni drept indezirabil inca din 2004, conduce si in prezent ANR, si, totodata, gestioneaza fondurile europene destinate etniei, dar si banii pe care premierul Emil Boc i-a alocat, din fondul de rezerva al Guvernului, pe 8 septembrie 2014, minoritatilor nationale, inclusiv etniei rome. Toate acestea in contextul unei aprige crize economice.

Facem mentiunea ca Ilie Dinca a fost primul presedinte al ANR, inca de la infiintarea acestei structuri, in 2004. Raportul Focus Consultancy, intrat in posesia Inpolitics, intitulat “Evaluarea capacitatii institutionale pentru implementarea Strategiei nationale pentru imbunatatirea situatiei romilor”, a dus la schimbarea din functie a lui Dinca, la finele anului 2005. “Coincidenta” face ca, in 2009, Dinca sa fie din nou uns la carma Agentiei, avand rang de secretar de stat tot intr-un guvern din care face PDL, partid aflat la putere si in

Raportul realizat la solicitarea Comisiei Europene descrie pe larg atat esecul lui Dinca in implementarea strategiilor europene menite sa usureze traiul romilor

si predilectia pentru partipriuri politice. “ANR a fost lansata cu succes, insa nu si-a demonstrat inca eficacitatea. Nu a preluat initiativa in elaborarea si propunerea unor planuri de coordonare si monitorizare a Strategiei si nici nu a asigurat realizarea unor rapoarte obiective asupra aspectelor semnificative pentru Strategie si a impactului politic. Se sustine faptul ca responsabilitatea pentru esecurile ANR revine in mare masura conducerii superioare (presedintele Agentiei era Ilie Dinca n.n.) care nu a demonstrat competentele de management strategic necesare pentru structurarea ANR ca organizatie coerenta si eficace. O alta problema este legata de tratamentul preferential pe care Agentia il acorda Partidei Romilor in cadrul consultarilor cu organizatii neguvernamentale ale romilor si pentru desemnarea expertilor romi”, este doar una dintre concluziile raportului Focus Consultancy. O alternativa recomandata este si aceea de transformare a ANR intr-o structura care sa aiba doar un simplu rol consultativ.

Ilie Dinca, subordonatul deputatului Niky Scorpion

Relatiile mai mult decat cordiale dintre Ilie Dinca si Partida Romilor Pro-Europa, condusa de deputatul de etnie roma Nicolae Paun, alias Niky Scorpion, poreclit astfel dupa numele complexului comercial pe care il pastoreste in cartierul bucurestean Rahova sunt, insa, cat se poate de explicabile. La o scurta lectura a CV-ului lui Dinca oricine poate afla ca acesta a indeplinit, in perioadele, functia de secretar general al Partidei Romilor, fiind chiar si in prezent vicepresedinte al acestei grupari. Desi Comisia Europeana recomanda inca din 2005 schimbarea conducerii ANR si numirea unui presedinte apolitic – “presedintele ANR trebuie sa fie un functionar public” – sefia acestei agentii guvernamentale este decisa si in prezent tot pe baza unor criterii politice, fiind patronata tocmai de omul care a trezit suspiciunile expertilor Focus Consultancy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *