Shadow

Fiscul le-a spart cheful! Romii se tem să mai meargă la bairamul anual de la Costeşti

Zeci de ONG-uri care apără imaginea romilor s-au chinuit să obţină desfiinţarea petrecerii anuale de Sfânta Maria Mică de la Costeşti, însă o altă instituţie pare să pună în cui această tradiţie.

De mai bine de 20 de ani, platoul de la Costeşti, Vâlcea, a găzduit an de an, de Sfânta Maria Mică, sărbătoarea zilei naţionale a romilor. Familii din toată ţară se găteau cu mătăsuri scumpe şi aur mult, se urcau în maşini de zeci de mii de euro şi veneau în poiană, unde întindeau mese lungi şi îmbelşugate, pentru ca şi alţii să ştie că le merge bine. “Aurul pentru ţigani e ca pământul pentru români. Aşa cum românii se mândresc cu recolta bogată, aşa ne mândrim noi când ne luăm încă o bucată de aur”, ne-a spus Gina, soţia bulibaşei din Iveşti, Galaţi, care a venit şi anul acesta la Costeşti. Împreună cu alte femei din familie, toate îmbrăcate în rochii din dantelă albă, se învârte în jurul unui porcuşor care se perpeleşte la foc mic. Gina recunoaşte însă că petrecerea nu mai e la fel ca în alţi ani, iar poiana e aproape goală, parcă nici nu îţi vine să dansezi.

Câţiva metri mai departe, lângă o masă lungă, plină cu carne, fructe exotice şi sticle de alcool, o pirandă bătrână se bagă şi ea în discuţie. “Acum doi ani, când ăia din clanul Oaie au venit cu maşini scumpe, cu Bentley, după câteva luni i-a arestat pentru evaziune fiscală, aşa că acum le e frică la oameni să se mai arate”, crede femeia, iar fiul său sare imediat să o aprobe. “Da, da, şi nici maneliştii nu mai vin… Bercea e la puşcărie, Stănescu nu mai vine… Ei plăteau maneliştii să vină să cânte şi se adunau oamenii să îi asculte, dar acum bâzâie Guţă pe CD”, spune tânărul cu amărăciune şi împinge mai în faţă o sticlă de tărie. Să vedem totuşi că e belşug în familie!

În ciuda marilor absenţi, romii s-au bucurat de grătarele în aer liber şi s-au distrat, fiecare cum a ştiut mai bine, însă n-ar fi exclus ca aceasta să fie una din ultimele reuniuni de la Costeşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *