La nici 100 de kilometri de Bucureşti, în sudul judeţului Călăraşi, o comunitate mică dă lecţii de determinare şi voinţă. Asociaţia “Împreună pentru Viitor” din comuna Spanţov, cu sprijinul Fundaţiei PACT, a lansat pe 23 august o întreprindere socială ce promovează produsele meşterilor rudari. O astfel de afacere socială ar putea fi o soluţie pentru satele din sudul României care se confruntă cu un grad ridicat de sărăcie.
Ideea proiectului s-a născut chiar în comunitatea formată în proporţie de 40% din romi. Oamenii au realizat un portofoliu al tradiţiilor locale şi, împreună cu specialiştii, au căutat o idee pe care să o valorifice. Meşteşugul prelucrării lemnului a venit ca o alegere firească deoarece în trecut era foarte răspândit aici. În mâinile pricepute ale meşterilor, lemnul de plop netratat prindea forma lingurilor şi a altor obiecte de uz casnic. Oamenii le încărcau apoi în căruţe şi plecau cu ele prin împrejurimi pentru a le vinde.
În prezent, numai cinci meşteri mai practică meşteşugul din cauza venitului mic pe care îl obţin din vânzarea obiectelor de lemn.