Portretul românilor, în presa britanică: “Hoţi, vagabonzi, cerşetori”

Ziarele britanice i-au demonizat pe români numindu-i “ţigani, vagabonzi, cerşetori şi hoţi”, însă pe bulgari i-au insultat mult mai puţin, în anul care a precedat eliminarea restricţiilor de muncă pentru cetăţenii europeni, se arată într-un raport citat de Huffington Post în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

Ziarele britanice i-au demonizat pe români

Românii au fost asociaţi în mod repetat de presă cu activităţile infracţionale, dar nu şi bulgarii, conform unui raport al Observatorului pentru Imigraţie de la Universitatea Oxford, care a analizat relatările din presă din perioada 2012-2013. Analiza include 4.000 de articole, scrisori şi comentarii care menţionează românii sau bulgarii, însumând un total de peste 2,8 milioane de cuvinte.

Raportul a constatat că românii au fost incluşi într-un “singur grup” de persoane care creează probleme, majoritatea tabloidelor denumindu-i membri ai bandelor infracţionale, cerşetori, hoţi sau persoane care ocupă clădiri ilegal. Limbajul folosit pentru a-i descrie pe bulgari a fost însă mult mai blând, fără a crea o legătură cu o anumită problemă socială.

Cercetătorii au remarcat folosirea unui limbaj emoţional atunci când venea vorba despre imigraţie, cuvinte precum “valuri” sau “grămezi” fiind folosite cu regularitate de tabloide.

“Raportul este valoros pentru că arată cum au discutat ziarele naţionale britanice despre români şi bulgari într-o perioadă-cheie”, a declarat William Allen, unul dintre autorii analizei. “Limbajul folosit pentru a-i descrie pe români – în special de ziarele tabloide – îi menţionează adesea în legătură cu criminalitatea şi comportamentul antisocial, în timp ce în cazul bulgarilor nu a fost aşa”, a adăugat el.

Ziarele analizate au fost The Daily Mail, The Mail on Sunday, The Times, The Sunday Times, The Sun, The Sun on Sunday, The Daily Telegraph, The Sunday Telegraph, The Express, The Sunday Express, The Guardian, The Observer, Daily Mirror, Sunday Mirror, The Independent, Independent on Sunday, Daily Star, Daily Star Sunday şi The Financial Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published.