Shadow

Situaţia romilor din Moldova, abordată într-o şedinţă la Primăria capitalei

Romii din Republica Moldova sunt marginalizaţi. Mulţi din ei locuiesc în condiţii inumane şi nu se bucură de niciun sprijin din partea statului. Această situaţie a fost dezbătută astăzi, 18 iunie, în cadrul unei şedinţe la Primăria municipiului Chişinău.

Lilia este de etnie romă. Îngrijește de patru copii ai săi şi de doi ai cumnatei sale, plecate la Moscova cu cerşitul. Pe copii, spune femeia, nu-i trimite la cerşit, ci la şcoală. Femeia susține că nu poate munci pentru că nu o i-a nimeni la lucru. Mai ales că nici a citi nu ştie, nu a frecventat niciodată şcoala.

Însă, nu toţi romii o duc greu. Dovadă este familia Vidrașcu. „Sunt artistă în ansamblul ţigănesc. Am terminat studiile la vioară, acum lucrez cu mama, care ţine ansamblul ţigănesc”, afirmă Lilia Vidrașcu, artistă.

Acest caz este mai degrabă o excepţie, decât o regulă, spun reprezentanţii etniilor rome.

„Dacă mergeţi în comunitatea romă, o să vedeţi că ei trăiesc în condiţii nu sărace, nu grele, dar indecente. Zece copii într-o cameră de șapte metri pătraţi cu mucegai pe pereţi, cu boli de tuberculoză. În Chişinău s-au construit locuinţe sociale, la romi nu s-au dat. De ce?, iată asta e întrebarea. Pentru că romii sunt marginalizaţi la periferia societăţii”, declară Ion Duminică, Coaliția „Vocea romilor”.

În 2012, Guvernul a aprobat un Plan de acţiuni de susţinere a etniei rome. Conform recensământului din 1989 (ultimul care oferă date demografice și pe criteriul etnic), în Moldova au fost identificate 11.800 de persoane de etnie romă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *