Shadow

“Interzis accesul ţiganilor”, afiş rasist la brutărie

“Interzis accesul ţiganilor”. Ca şi cum ar fi câini de lăsat afară, cu lesa prinsă de un stâlp. Negri în Africa de Sud pe timpul apartheidului. Evrei în Germania şi în Italia când regimurile fasciste şi naziste au emis legile rasiale…

Şi totuşi această interdicţie a apărut acum câteva zile la Roma, pe vitrina unei brutării din populatul cartier Tuscolano. “Este în mod strict interzis accesul ţiganilor” a scris patronul şi, probabil considerându-se stăpân şi al trotuarului, a adăugat: “Şi în faţa magazinului”.

Italia a cheltuit inutil 100 de milioane euro pentru taberele de romi

Asociaţia “21 luglio”, organizaţie non-profit angajată în promovarea drepturilor comunităţilor rome şi sinti din Italia, a denunţat faptul, publicând o fotografie a afişului rasist. Asociaţia are şi un departament antidiscriminare care efectuează o activitate constantă de control în ziarele locale şi naţionale, pe bloguri şi site-uri de internet.

“Afişul ne-a fost semnalat de activiştii noştri şi am avertizat imediat patronul brutăriei. A existat un schimb de mail-uri cu avocaţii noştri, şi numai când l-am ameninţat că-l vom da în judecată a îndepărtat în sfârşit afişul”, povesteşte la Stranieriinitalia.it Carlo Stasolla, preşedintele organizaţiei. De ce a pus brutarul acel afiş? “Nu a explicat acest lucru, poate a avut ceva experienţe negative cu persoane rome. Problema e că nu există justificare care să ţină, acel afiş era rasist şi astfel nu putea fi expus din niciun motiv”.

Primarul din Sanremo, pus la zid pentru că “i-a dat un şut unui ţigan cerşetor”

Este prima dată când Asociaţia 21 luglio se află în faţa unui caz de acest tip, însă lista discriminărilor împotriva romilor denunţate de-a lungul anilor este foarte lungă. “Nu noi, ci o foarte consistentă literatură ştiinţifică este cea care demonstrează că cea mai mare minoritate din Europa este şi principala victimă a rasismului”, subliniază Stasolla.

Asociaţia a scris o scrisoare preşedintelui Giorgio Napolitano. “La Roma «este în mod strict interzis accesul ţiganilor» aşa cum era la Berlin pentru evrei şi la Soweto pentru negri? Sau suntem aşa obişnuiţi cu o anumită terminologie încât o considerăm inofensivă şi nu mai percepem gravitatea unor afirmaţii?”, se întreabă organizaţia în scrisoarea către Napolitano. Asociaţia afirmă că nivelurile atât de înalte de ostilitate faţă de romi şi şinţi sunt consecinţa politicilor discriminatorii şi de segregare pe care instituţiile italiene le pun în aplicare în privinţa acestor comunităţi, în ciuda repetatelor apeluri ale autorităţilor europene.

“Poporul rom şi şinţi reprezintă în Italia minoritatea cea mai discriminată şi cea mai puţin protejată din cauza unor procese sociale perverse care riscă să arunce oraşele noastre într-o spirală de ură necontrolată şi uneori în mod voit subevaluată”, denunţă Asociaţia 21 luglio. “Patruzeci de mii de romi trăiesc în Italia în condiţii de sărăcie extremă şi de segregare spaţială şi socială. Circa 140.000 de romi şi şinţi trăiesc în schimb în locuinţe convenţionale şi duc o viaţă cu o aparentă normalitate, dacă se poate numi astfel o existenţă în care deseori este necesar, dincolo de propriul statut juridic, să-ţi ascunzi cultura de origine pentru a-ţi fi garantate drepturile fundamentale”.

“Taberele de romi” sunt “spaţii în care a fost instituţionalizată discriminarea”, se mai spune în scrisoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.