Shadow

C.T. Popescu, amendat cu 2.000 de lei pentru discriminarea romilor: „Este un lucru nedrept, dar nu am energie, bani, timp şi nervi pentru un proces în justiţie”

Cristian Tudor Popescu (57 de ani) a fost amendat cu 2.000 de lei de către Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru publicarea unui articol, în ziarul „Gândul“, în care „aduce atingerea demnităţii romilor“, potrivit deciziei. Jurnalistul a explicat că decizia este una nedreaptă şi că va plăti suma pentru că nu mai are „energie, bani, timp şi nervi pentru un proces în justiţie“.

CNCD a decis să îl amendeze pe Cristian Tudor Popescu cu suma de 2.000 de lei pentru un articol considerat discriminator la adresa romilor. CNCD consideră că jurnalistul a creat „o atmosferă degradandtă şi ofensatoare la adresa persoanelor de etnie romă“, conţinutul articolului reprezentând o discriminare şi o încălcare a dreptului la demnitate al persoanei, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Decizia CNCD poate fi citită integral aici. De asemenea, Colegiul Director al CNCD a decis ca jurnalistul să publice în mass-media un rezumat al hotărârii în speţă. În articolul cu pricina, Cristian Tudor Popescu încearcă să explice că s-a confruntat cu o situaţie delicată într-o vizită în Franţa, acolo unde reprezentaţii etniei rome care comiteau infracţiuni erau catalogaţi drept români. „Astă toamnă am participat la Paris la o întâlnire internaţională. Cea mai neplăcută situaţie de care m-am lovit a fost confundarea, voită sau nu, a ţiganilor autori de infracţiuni pe bandă rulantă în Franţa cu români. M-am străduit cât am putut să explic că aceşti ţigani hoţi, criminali, nu au legătură cu românii. Că au o cultură internaţională a fărădelegii, proprie etniei lor, căreia trebuie să îi facă faţă întreaga Europă, nu România de una singură“, scrie editorialistul. Contactat de HotNews.ro, Cristian Tudor Popescu spune că decizia CNCD este una nedreaptă, mai ales pentru că nu mai are „energie, bani, timp şi nervi pentru un proces în justiţie“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *