Shadow

Secetă în palatele din Ciurea

Seceta mare in palatele tiganilor din Zanea. Nici cocoseii din aur, nici masinile luxoase nu inlocuiesc apa. Pentru ca apa potabila a devenit pur si simplu o valuta forte in satul aflat pe culmea unui deal. In fantani se aduna doar un lichid verzui la culoare, care nu poate fi folosit nici macar la spalarea rufelor. Asa ca umplerea peturilor si a bidoanelor a devenit activitatea zilnica a locuitorilor din Zanea, fie ei mai saraci ori plini de bijuterii.

Iar orice ploaie, cat de marunta, este considerata o mana cereasca de cele cateva mii de suflete din acest sat al comunei Ciurea.

Racordarea la reteaua de apa potabila a devenit cel mai de pret vis al locuitorilor din satul Zanea al comunei Ciurea. E drept ca oamenii ar vrea si canalizare, si gaz metan, si chiar drum asfaltat. Insa, pana una, alta, ar vrea sa scape de drumul zilnic pe care il fac pana la o fantana din CUG ori pana la o balta care ar putea fi caracterizata ca insalubra de la poalele dealului pe care e asezat satul lor.

“Din 1965 suntem in comuna Ciurea judetul Iasi. Suntem in jungla. Deci fantanile noastre dau in canalizarea din grupurile sanitare. Aduc de acolo urina si nu mai au ce bea copiii, batranii, oamenii. E dezastru si ajung tot mai multi la spitale, la izolare”, a spus Dragos Stanescu, locuitor din satul Zanea al comunei Ciurea.

“N-am apa, n-am cu ce trai, nu am cu ce bea pastilele, aduc apa de la 2 km. Sunt bolnav cu inima, am diabet. Si nu vrea sa ne ajute Primaria deloc, deloc. Ne lasa fara drumuri, ne lasa fara nimic. Nu ne da apa, aducem apa de la 2 km. Si este aproape de noi apa, e aproape de noi, si nu ne da apa deloc nimeni. N-am cu ce bea o pastila sa traiesc si eu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *