Shadow

Cazul Romulus Mailat pus în scenă şi la Paris

La Paris a avut loc premiera piesei intitulată « Remulus » în regia lui Andrei Feraru şi Camille Pawlotsky. Piesa a fost iniţial creată în 2009 pentru un festival milanez de teatru ca o reacţie faţă de valul de xenofobie generat de moartea tragică a Giovannei Reggiani, agresată şi ucisă la Roma în 2007 de romul român Romulus Mailat.

Vasile Damian a asistat la premieră şi a stat de vorbă cu Andrei Feraru, arhitectul care a pus în scenă acest spectacol eminamente politic.

Ţinând cont de actualitatea politică din Franţa, piesa a fost readaptată pentru publicul francez. Piesa « Remulus » va fi jucată pe 21 septembrie la Piccolo Teatro Grassi din Milano după care va reveni pentru cel puţin trei noi reprezentanţii la Paris, mai exact la Casa de cultură din Gennevilliers.

Limbaj colorat, mişcare scenică permamentă în diverse săli şi în afara clădirii, dialoguri în franceză, în

, în romani, în italiană şi germană – piesa « Remulus » e mai degrabă un show multicultural şi multiligvinstic decât o piesă în sensul tradiţional al cuvântului. Referinţele la actualitate sunt permanente – fotbalişti, ziarişti, oameni politici – nimeni nu scapă de o critică usturătoare.

Treptat dialogurile devin imposibile, neînţelegerile se transformă în schimburi de replici agresive între italieni şi străini – români, romi, arabi – terorizaţi de ambianţa tot mai greoaie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *