Shadow

Cum ne scumpesc viaţa americanii şi europenii

Banca centrală a SUA, Federal Reserve, s-a lansat într-o nouă rundă de quantitative easing. Vrea să tipărească 40 de miliarde de dolari pe lună cu care să cumpere titluri securitizate garantate cu active. Programul Fed, spre deosebire de cele anterioare, nu are nicio limită cantitativă sau de timp, şi oficialii băncii au anunţat că o să îl ţină în viaţă până când şomajul scade. Ce înseamnă asta pentru restul lumii? Un dolar mai slab şi preţuri mai mari ale mărfurilor, de la petrol până la cereale şi metale. Cu alte cuvinte, o viaţă mai scumpă peste tot în lume. Europenii vor şi ei să ţină isonul.

Premieră: nu are nicio limită temporală de aplicare. Fed îşi propune să cumpere titluri securitizate garantate cu active de 40 de miliarde de dolari pe lună, adică 480 de miliarde de dolari pe an. Aceste titluri – asset backed securities, în engleză – sunt produse derivative, create prin punerea în pachet a mai multor credite cu diferite garanţii – credite auto, credite ipotecare, împrumuturi pentru studenţi (acestea nu pot fi denunţate) etc. Aceste pachete sunt tranzacţionate de către bănci şi au avut şi ele rolul lor negativ în timpul crizei, din cauză că adevăratul risc purtat de acestea a fost mascat. Hârtiile vor fi cumpărate de către Fed de la Fanny Mae şi Freddy Mac, două agenţii de credit guvernamentale, naţionalizate de către guvernul federal în timpul crizei din pricina pericolului iminent de faliment.

În momentul în care Fed cumpără aceste active, bilanţurile băncii cresc în oglindă pe partea de pasive, La fel ca în cazul oricărei bănci centrale, pasivele reprezintă masă monetară. Activele bilanţiere ale Fed aproape că s-au triplat de la începutul crizei şi se află acum la 2.825 de miliarde de dolari, după ce banca a derulat două programe de quantitative easing până în prezent, începând cu anul

În acelaşi timp, preţurile mărfurilor a crescut spectaculos. Există o legătură puternică între dolar şi preţurile mărfurilor în lume, dolarul fiind cea mai importantă monedă de cotaţie. Carburanţii au preţuri record peste tot în lume, din România, în restul Europei şi până în America. Porumbul, de exemplu, o cereală foarte importantă atât în consumul uman, cât şi ca hrană pentru animale, atingea în iulie cel mai ridicat preţ din istorie. Grâul are cel mai ridicat preţ de după 2008, iar preţurile boabelor de soia sunt mai sus decât în 2008, şi se află la un nivel record. Metalele au şi ele preţuri ridicate. Cuprul, spre exemplu, are un preţ foarte apropiat de cel din vârful atins în 2008. Costurile mărfurilor sunt legate şi de producţie, preţul petrolului, de exemplu, este sensibil la tensiunile din ţările cu producţie ridicată, preţul cerealelor este afectat de anul agricol, bun sau rău. Însă, în condiţiile în care economia globală încă este într-o stare precară, mai ales prin comparaţie cu ratele de creştere atinse în anul 2008, an în care se stabiliseră recordurile pentru aproape toate catergoriile de mărfuri, preţurile de acum par a fi afectate mai mult de politicile monetare inflaţioniste decât de o cerere extraordinară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *