Romii, condamnaţi la retardare intelectuală

Copiii romi din Europa de Est se confruntă cu bariere în ce priveşte educaţia, declară grupuri de drepturile omului înainte de începerea joi a celui de-al doilea summit european pentru romi, la Cordoba . Peste tot în Europa de Est, copiii romi sunt separaţi de ceilalţi copii şi, uneori, sunt plasaţi în clasele pentru cei cu dificultăţi de învăţare.”Deşi s-au înregistrat unele progrese în ultima perioadă, segregarea şcolară este încă foarte răspândită în regiune”, a declarat Costel Bercus, preşedinte al consiliului Fondului de Educaţie pentru Romi, cu o zi înainte de summit. Summitul va dura două zile şi va reuni activişti, printre care finanţistul George Soros, care derulează programe pentru ajutarea romilor şi stoparea discriminării prin Europa de Est.

Situaţia în regiune nu este ajutată de unii politicieni, care au sugerat soluţii controversate.

În martie, prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a provocat indignare în rândul grupurilor de drepturile omului atunci când a spus că copiii romi ar trebui să fie “duşi în şcoli şi, treptat, desprinşi din societate până când se mută în aşezări de romi”.

Branislav Tichy, şeful Amnesty International Slovacia, a replicat că “orice segregare în continuare a copiilor romi din sistemul de învăţământ comun ar fi o încălcare a drepturilor lor”.

Potrivit unui studiu realizat de UNICEF, organizaţia Naţiunilor Unite pentru copii, această segregare este o practică comună în sud-estul Europei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.