Shadow

Ce vrea Franţa de la primarii din România

Substratul acordului de cooperare semnat între cele două ţări, ieri, la Constanţa, este modul în care România îşi poate ţine departe de Franţa romii.

Ambasada Franţei în România, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Consiliul Judeţean Constanţa şi Municipiul Constanţa organizează în aceste zile, în Constanţa, cea de-a patra ediţie a Forumului Cooperării descentralizate România – Franţa. Au trecut şase ani de la precedenta ediţie, iar ieri s-a semnat un protocol de colaborare. Scopul: ”de a găsi soluţii comune la provocările partajate de comunităţile franceze şi române, într-un context european”.

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, a precizat care au fost temele de colaborare. În primul rând, comunităţile locale din cele două ţări vor colabora pentru dezvoltarea economică.

”Fără aceasta, Europa nu va putea trăi mai bine”, a spus ambasadorul. În opinia sa, trebuie conlucrat pentru ca atractivitatea din teritorii să crească, astfel încât oamenii să nu mai fie tentaţi să plece în străinătate: ”Colectivităţile au diverse provocări, care ţin de păstrarea populaţiei în respectivele teritorii, pentru ca cetăţenii să nu plece în străinătate” Celelalte teme se referă la gestionarea serviciilor publice, precum şi la coeziunea socială. ”Într-o Europă în criză economică, e foarte important ca la nivelul comunităţilor locale să se aibă loc integrarea populaţiei defavorizate”, a declarat ambasadorul. Ambasadorul Franţei a mai precizat că acordul dintre cele două ţări se referă şi la ”un aspect delicat”.

”Acordul se referă şi la urbanismul şi protejarea patrimoniului, se au în vedere aspecte legate de incluziunea socială, de construcţii, dar şi de locuinţe pentru cei defavorizaţi”, a preciat ambasadorul. Acesta va vizita, în cursul zilei de astăzi, cartierul de locuinţe sociale Henri Coandă, construit de Primăria Constanţa pentru persoanele defavorizate.

Ambasadorul Franţei a precizat că între colectivităţile locale din Franţa şi România există 600 de proiecte de colaborare, din care 250 sunt active.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *