Shadow

Primăria Cernavodă a iniţiat un program de ajutorare a familiilor de romi

Consilierii locali din Cernavodă au găsit soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei minorităţii rome din oraş. Primul pas, în acest sens, a fost votarea unui proiect de hotărâre referitor la constituirea unui grup de lucru local care are ca obiectiv stabilirea unor strategii pentru sprijinirea acestor minorităţi.

Comisia este formată din consilieri locali, reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ, ai spitalului orăşenesc şi nu în ultimul rând, reprezentanţi ai etniei rome, membri ai Asociaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului.

Scopul acestei comisii este de a demara proiecte de reintegrare a acestor minorităţi în viaţa social-economică a oraşului.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, primarul Gheorghe Hânsă a propus primele etape de lucru în cadrul Planului Local de Acţiune privind Aplicarea Strategiei Naţionale pentru Îmbunătăţirea Situaţiei Romilor. Astfel, edilul a propus ca primul obiectiv ce trebuie atins în această perioadă să fie demararea acţiunii de integrare în învăţământ a copiilor de etnie romă şi reintegrarea acelora care au părăsit sistemul şcolar. Metoda de lucru va fi identificarea, prin serviciul de Evidenţă a Populaţiei din cadrul primăriei, a micuţilor cu vârste între 0 şi 7 ani, care vor fi înscrişi în unităţi de învăţământ, cu sprijinul material din partea administraţiei locale. Ulterior, vor fi identificate persoanele care au părăsit şcoala, care vor primi consiliere din partea celor de la Direcţia de Asistenţă Socială, şi sprijin material pentru a fi reintroduşi în sistemul şcolar.

Al doilea obiectiv propus care trebuie atins este identificarea persoanelor de etnie romă care nu sunt înregistrate în evidenţa niciunui medic de familie şi includerea lor în sistemul asigurărilor de sănătate.

Managerul Spitalului Orăşenesc Cernavodă, Salem Zahra, a propus consultaţii gratuite tinerelor gravide, teste Papanicolau gratuite, pentru depistarea precoce a cancerului de colon şi radiografii gratuite pentru depistarea microbului de tuberculoză.

Edilul i-a oferit acestuia sprijin prin echipele Poliţiei Locale care va solicita cetăţenilor să se prezinte la control, pentru a demara o campanie de prevenire a TBC, în rândul tuturor cetăţenilor din oraş.

Totodată, s-a luat în calcul şi derularea unor activităţi şi programe de informare şi educaţie pentru sănătate. Următorul obiectiv propus este reabilitarea a 30 de locuinţe din cartierul Nord, unde locuiesc foarte multe familii nevoiaşe de romi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *