Shadow

Țiganii se acuză că se țin de glume în privința autonomiei

Subiectul autonomiei ”Ținutului Țigănesc” naște divergențe chiar în interiorul etniei rome. Nicolae Păun, singurul reprezentant oficial al acestei comunități în Parlament, a catalogat catalogat drept o “gluma” si o “ineptie” amenințarea unui lider clujean al romilor, potrivit căruia țiganii ar putea cere autonoie teritorială în șapte județe, după modelul maghiar.

Nimeni de la Partida Romilor nu poate sa iasa cu asemenea ineptie decat ori in gluma, ori daca era putin euforic, dar mai departe nu. Nu exista asa ceva, Doamne fereste”, a declarat deputatul, pentru Ziare.com.

Cred ca a vrut sa iasa si el in presa, sa il preia si pe el cineva cu ceva si uite ca i-a iesit. Dar lucruri serioase vorbim, astea sunt afirmatii fara niciun fel de acoperire”, a comentat deputatul inițiativa liderului rom clujean.

Totodata, intrebat daca o asemenea idee ar putea fi luata in calcul, in cazul in care maghiarii ar obtine autonomie pentru Tinutul Secuiesc, Nicolae Paun a negat categoric.

“Nu, sub nicio forma. Nu exista, sa fim seriosi. Nu discutam despre asa ceva. Nimeni, niciodata, dintre romi, nu a cerut un anumit tinut sa apartina lor. Nici nu exista asemenea idei. Serios, acest subiect nu se discuta”, a incheiat presedintele Partidei Romilor.

Proiectul UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc a constituit o sursă de inspirație pentru comunitatea romilor. Unul din liderii romilor clujeni suține că, dacă inițiativa legislativă a UDMR va fi acceptată, atunci etnia pe care o reprezintă va cere la rândul ei autonomie în județele unde este majoritară. În plus, romii se tem că vor fi ”maghiarizați” forțat în regiunea Ținutului Secuiesc.

Credem că acest proiect (n.r. – privind autonomia Ținutului Secuiesc) are doar culoare politică de a negocia în turul 2 voturile maghiarilor. În cazul în care acest proiect va fi acceptat se va crea un precedent și noi, romii, vom cere autonomie în județele cu o mare pondere de romi, cum ar fi, spre exemplu, în județele Salaj, Oradea, Cluj, Călărași, Iași, Olt și Galați”, se arată într-un comunicat de presa remis de catre Partida Romilor Pro Europa Sucursala Judeteana Cluj, citat de www.evz.ro.

“Vom cere şi noi o autonomie la nivel de ţară. Concluzia va fi că vom ajunge într-o Românie a ungurilor şi a ţiganilor. Probabil că romii şi cu maghiarii vor decide prezidenţiabilul în România”, a spus râzând Aurel Pascu, liderul regional din Transilvania al Partidei Romilor ”Pro Europa”, citat de www.citynews.roAcesta a continuat: “Preşedintele va arăta ca Obama, probabil că jumătate verde, jumătate negru”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *