Shadow

Profesoara de limba rromani: Rromii si romanii sunt prieteni, profesorii discrimineaza

Copiii rromi si romani sunt prieteni, iar romanii vor sa invete limba rromani, povesteste Catalina Olteanu, profesoara de limba rromani la Scoala nr. 2 din Capitala.

Aceasta a vorbit, intr-un interviu pentru Ziare.com, despre relatia dintre copiii din cele doua etnii, despre discriminare si despre modelele pe care le au copiii rromi.

Catalina Olteanu spune ca, in scoala, copii rromi si romani sunt prieteni, insa profesorii sunt cei care discrimineaza uneori, iar cei mici nu au posibilitatea sa se apere si nici nu au la cine sa apeleze.

Aceasta subliniaza nevoia de modele de succes in randul comunitatii rromilor, care trebuie prezentate copiilor, astfel incat acestia sa poata sa viseze in continuare, sa termine scoala si sa aiba cariere.

Catalina Olteanu este coordonatoarea proiectului “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”, in cadrul caruia 26 de modele de succes ale comunitatii rrome vor fi prezentate intr-un film difuzat elevilor: este vorba despre preoti, avocati, juristi, actori, profesori de etnie rroma.

Proiectul va atinge 600 de elevi din clasele I-VIII, 15 profesori din scoala generala, dar si zeci de comunitati si studenti.

Cum e sa fii profesoara de limba rromani intr-un cartier bucurestean?

Am aflat ca exista un alfabet al limbii rromani dupa ce am terminat liceul si m-am inscris la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, la sectia rromani.

Imi place foarte mult ceea ce fac, am terminat facultatea de Limbi Straine, sectia rromani si spaniola in 2010. Anul acesta termin si masterul de traduceri tot pentru limba rromani, iar faptul ca predau la o scoala din Ferentari pentru mine reprezinta un hobby, fac asta din pasiune. Pot sa fiu alaturi de copii, sa-i ajut, sa-i inteleg si de ce nu, sa le povestesc despre istoria si cultura noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *