Shadow

Impresii și fotografii de la premiera pe țară a filmului Magdalena în limba rromani

La sediul Asociației Alege Viața din București a avut loc premiera filmului Magdalena în limba rromani. La eveniment au participat: Virgil Achihai, președintele Alianței Evanghelice din Romania, prof. dr. Ghiță Marcel, Nicu Grigore, Cătălin Dupu, pastori, lideri și membrii echipei care au dublat filmul.

Filmul Magdalena a fost dublat în limba rromani, în București, la finele lunii februarie 2014. Producția este disponibilă pentru toate comunitățile de romi din țară. Realizarea a fost asigurată de Alege Viața. Vocile au fost “luate” de la creștinii romi din Toflea. Înregistrările s-au realizat de către o echipă din SUA.

Ca participant la acest acest eveniment consider că acest film este o unealtă de evanghelizare care pune în valoare Scriptura. Traducerea lui și dublarea în limba rromani este de un real folos pentru prezentarea Evangheliei în mediul rom. Putem spune că prin intermediul acestei acțiuni, una și cu conotație culturală nu numai evanghelistică, cei care au inițiat și s-au implicat în acest proiect au continuat acțiunea reformatorilor, aceea de a duce Evanghelia în cultura națională. Revenind la aspectul cultural doresc să menționez că traducerea și adaptarea filmului a fost o provocare pentru membrii echipei, dar și faptul că odată realizat acest lucru el se constituie într-un element cultural pentru comunitatea romă. Acestei comunități îi este prezentat nu numai mesajul Evangheliei, ci și cultura și civilizația ebraică din timpul Domnului Isus dar și elemente culturale rome dacă mă refer la limba rromani vorbită în film. Aspectul cultural și accentul pe care comunitatea romă, și nu numai, trebuie să-l pună pe educație a fost evidențiat și de către profesorul universitar Ghiță Marcel în intervenția sa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *