“M-am nascut in 1990, la Bucuresti, intr-o familie de romi lautari si rudari. Am fost olimpic la matematica si, din acest motiv, la finalul liceului am decis sa plec in Marea Britanie pentru a deveni informatician. Acolo mi-am dat seama ca nu ma reprezinta munca in spatele computerului, ca imi doresc sa lucrez cu oameni si pentru oameni, ca imi doresc sa devin medic”. Asa isi incepe povestea, Cornel Gurgu, student in anul doi la Medicina Generala, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) “Carol Davila” din Capitala.
Cornel si-a putut implini visul pentru ca a invatat mult si in scoala generala, si in timpul liceului. Medicina nu a fost o dorinta din copilarie, ea a luat nastere putin mai tarziu.
“Oricum, eu am avut o pasiune pentru anatomie inca de pe vremea liceului. Initial am mers spre IT pentru ca si fusesem acceptat la acea universitate din Marea Britanie. Intotdeauna am fost intre cele doua domenii, iar in momentul in care am avut acea sansa (acceptul la universitatea din Anglia, n. red.), am profitat de ea. Cand m-am intors in tara, mi-am zis sa incerc si drumul medicinei”, ne-a marturisit Cornel Gurgu.
In momentul in care a revenit in tara , actualul student la medicina mai avea la dispozitie cateva luni pana la inceperea noului an universitar, iar in acele luni s-a interesat de modul in care putea sa-si implineasca visul de a deveni medic. S-a interesat de programe pentru romi si de posibile fonduri pe care le putea accesa. Asa a aflat despre proiectul”O generatie de specialisti romi in domeniul medical”, care ofera sprijin tinerilor romi ce doresc sa dobandeasca aptitudini si competente in domeniul medical. Acum este beneficiar al proiectului si primeste lunar o bursa in valoare de 200 de lei.
” Bursa nu se prelungeste de la an la an si nici macar de la semestru la semestru decat daca notele si rezultatele studentilor sunt bune. Esti monitorizat tot timpul, trebuie sa obtii note bune si, numai daca rezultatele tale sunt bune, bursa se continua. Nu suntem evaluati numai dupa rezultate, ci si dupa modul in care ne implicam in proiectele de sprijin pentru comunitatile de romi: voluntariat, publicare de lucrari, participare la congrese nationale si internationale”, explica tanarul, adaugand ca anual trebuie sa aplici pentru bursa, intrand in concurenta cu tot mai multi doritori.
In opinia lui Cornel, rolul programului este de a crea specialisti romi in sistemul sanitar pentru a reduce discriminarea care se practica in unitatile spitalicesti.
“Eu vara aceasta am facut practica in Spitalul Floreasca si, nu numai acolo, romii sunt discriminati. Fenomenul acesta se intalneste peste tot, romii sunt pusi in saloane separate sau sunt evitati in momentul in care vin sa ceara ajutorul medicilor. Este adevarat ca romii sunt cei mai mari consumatori de servicii medicale de urgenta. De ce? Pentru ca ei nu beneficiaza de aceleasi asigurari medicale ca si romanii. Este nevoie de romi in sistemul sanitar”, explica tanarul student la medicina.
Cornel Gurgu vrea sa devina cardiolog
Fiind la inceput de medicina, Cornel studiaza in prezent materiile preclinice si nu a intrat inca in studiul specializarilor. Cu toate acestea, stie deja ce specialitate va alege dupa terminarea celor sase ani de scoala: cardiologia.
“Dintotdeauna mi-a placut partea de inima, fiziologia inimii mi se pare foarte interesanta. Mereu am vrut cardiologie si atunci cand vine vorba de ceva legat de inima ma atrage mult mai mult decat alte subiecte”, marturiseste Cornel.
Tanarul este mandru ca invata medicina si abia asteapta sa-si ajute semenii. Considera ca medicina nu este o meserie ca oricare alta si ca o faci pentru ca simti ca ai o anumita inclinatie pentru asta, pentru ca “trebuie sa simti ca vrei sa o faci”.