Directorul Şcolii nr. 15 spune că părinţii îşi retrag copiii pentru că peste 80 la sută dintre elevi sunt de etnie romă. După ce numărul copiilor a scăzut sub limita legală, asociaţiile de romi au acuzat părinţii de discriminare şi au solicitat comasarea cu alte unităţi şcolare. Autorităţile au găsit altă soluţie.
Şcoala generală numărul 15 din Timişoara a fost pe cale de a fi desfiinţată, după ce numărul elevilor a scăzut sub pragul legal. „Peste 80 la sută din copiii care învaţă la şcoala noastră sunt de etnie romă. Majoritatea părinţilor români îşi retrag copiii de la şcoală, din acest motiv”, a declarat Codruţa Franţia, director al şcolii. “Pentru ca o şcoală să poată funcţiona, are nevoie de cel puţin 300 de elevi. Noi am scăzut la puţin peste 200″, a adăugat aceasta. Asociaţia „Femeile rome împotriva segregării” a solicitat comasarea şcolii cu alte unităţi similare, pe motiv de discriminare rasială. „Noi vrem să comasăm şcoala cu o altă unitate, pentru că aşa s-ar proceda, în mod normal. Părinţii care locuiesc în cartier sunt orientaţi încă de la grădiniţe, spre alte şcoli, pentru că educatorii au prejudecăţi. E clar, discriminare”, a declarat Laura Lupoaie, coordonator al proiectului.
Inspectorul şcolar adjunct de Timiş, Francisc Halasz spune însă că a găsit o soluţie pentru a împăca elevii romi. “Şcoala aceea nu va fi comasată. Noi vrem să înfiinţăm, începând de la toamnă o grădiniţă de romi şi clase speciale pentru romi. Aici, ei vor putea să studieze inclusiv, limba lor etnică”, a explicat Halasz. Acesta spune că în acest fel, părinţii copiilor romi ar avea două opţiuni – fie îşi trimit copii la şcoala specială pentru romi, fie îi trimit să înveţe, la alte şcoli, printre copii români. Nici directorul şcolii nu este de acord cu comasarea.„Nu am vrut să mergem pe varianta comasării, pentru că ar rezulta un abandon şcolar din partea romilor. Ei nu şi-ar duce copiii în alte cartiere”, a declarat Codruţa Franţia.