Comitetul European al Romilor Krisinitori

Spre deosebire de un judecător oficial, krisinitorii (marii judecători ai ţiganilor) sunt consideraţi incoruptibili

Ţiganii de rând spun că judecata este rapidă şi dreaptă

Sadoveanu din Chitila (Trandafir Ion, pe numele din buletin) se recomandă modest: „Rom original”. Dar nu este un rom obişnuit, este un judecător de stabor. Şi nici judecător obişnuit nu este, ci de-a dreptul un krisinitor, adică unul care poate conduce orice „instanţă” din ţară, după legea ţigănească. Etnia are puţini oameni cu acest rang. Se aleg din familii bune, din care au mai fost judecători. Ţiganii de rând spun despre krisinitori că sunt oameni înţelepţi şi incoruptibili. Toţi au fost chemaţi luni la Bucureşti ca să aleagă un fel de instanţă superioară a staboarelor. I-au spus „Comitetul European al Romilor Krisinitori”. Un fel de CSM ţigănesc.

„E mai ieftin să-ţi dai copilul la şcoală, decât să-l ţii mai târziu la puşcărie”

Şedinţa ar fi trebuit să înceapă la ora două. Romii vin încolonaţi, grupuri, grupuri, cu şefii în faţă şi restul la câţiva paşi distanţă. Majoritatea sunt tineri îmbrăcaţi în geci de piele, dar găseşti şi bătrâni de la ţară şi femei cu fuste lungi. Intră pe culoarul principal al Palatului Copiilor şi se duc ţintă către sală. Disciplina e de-a dreptul surprinzătoare: se aşază exact pe rândurile pe care le arată şefii şi stau încremeniţi să înceapă. După vreun sfert de oră, primii veniţi încep să se foiască pe scaune şi primesc din priviri încuviinţarea şefilor să se ridice de pe scaune.

Unii şefi îşi spun bulibaşe, alţii sunt krisinitori, alţii se recomandă „lideri”. Un tânăr îmbrăcat ca în revistele de modă se prezintă ca şeful ursarilor din Bucureşti. Ne spune, zâmbind subţire, că acum nu mai merge cu ursul, ci are o afacere – o firmă de pază. Vorbeşte puţin, căutând din priviri ajutorul unuia mai bătrân, Tom Măran. Acesta dă interviuri cu dexteritatea unui purtător de cuvânt. „Sunt multe organizaţii ale romilor. Dar mulţi lideri nu pot să rezolve singuri problemele romilor.

Nu s-au rezolvat problemele românilor, darămite ale noastre… Unitate, asta ne trebuie şi nouă, şi românilor. Cel mai important acum pentru noi este educaţia copiilor şi aici trebuie să se implice statul. Părinţii trebuie să fie motivaţi să-şi trimită copiii la şcoală, ca în America. Să le dea cupoane de 4 milioane de lei şi ăia care dau banii pe băutură sau ţigări, pe lux adică, să fie băgaţi la puşcărie. Da’să ştiţi că romii nu sunt proşti: or să înţeleagă că e mai ieftin să-ţi dai copilul la şcoală, decât să-l ţii mai târziu la puşcărie. Numai statul trebuie să-l ajute”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.