Shadow

Dana Petaca, educatoare: „Noi stim sa muncim, sa invatam, avem idealuri in viata!”

Dana Petaca, despre femeile rome care invata, muncesc, au idealuri la care ajung cu multa munca si curaj

Dana Petaca locuieste in Rosia Montana – Alba Iulia si este educatoare la Gradinita cu program preungit nr. 2 din Campeni. Ne-a marturisit ca ii plac copiii si de aceea a ales aceasta meserie. Are 24 de ani si a absolvit Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii „Babes-Bolyai”. Este una dintre multele reprezentante ale etniei rome care constituie un model pentru celelalte femei din comunitatea sa. Dana deruleaza un proiect alaturi de Agentia de Devoltare Comunitara „Impreuna” pentru realizarea un centru de zi pentru copiii romi, la Rosia Montana.

– Ce te-a determinat sa te implici in viata comunitatii tale prin proiecte de dezvoltare comunitara?

– Am pornit de la premiza ca educatia este foarte importanta, de aici pleaca totul. Poti avea un loc de munca stabil, poti avea bani, te poti descurca in viata. Educatia este factorul principal. Din acest motiv am decis sa deschid centrul pe care doresc sa il infiintez este pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani. Centrul este un loc in care acestia sa isi petreaca timpul liber. Pentru ca este o comunitate foarte saraca, copiii isi petrec timpul in locuri periculoase, unde se pot intampla multe accidente. De multe ori, fratii mai mari trebuie sa stea acasa si sa aiba grija de cei mici, iar acesta este unul dintre motivele cresterii abandonului scolar.

– In ce stadiu este proiectul si de ce ai avea nevoie pentru ca acesta sa poata fi implementat?

– Am identificat spatiul. Sunt doua camere si avem nevoie de reabilitarea si amenajarea lor cu mobilier, de doua masute si ce este necesar pentru un loc care sa arate primitor pentru copii.

– Daca ai descrie femeile rome din comunitatea ta, ce ai spune despre ele?

– Femeile rome din Rosia Montana sunt numeroase, sunt bataioase. Dar multe au conceptia – si cele tinere si cele mai in varsta – ca locul femeii este la cratita. Este adevarat, pot face si asta, dar pot fi egale cu barbatii, pot conduce. Ele nu ies in fata, se tem. Pentru a demonstra ca sunt egale cu barbatii, trebuie promovate metodele prin care femeile pot avea aceleasi pozitii cu barbatii.

– In comparatie cu femeile majoritare, drumul femeilor rome catre succes este mai greu de parcurs din cauza obstacolelor ce tin de stereotipuri si de discriminare. Care este situatia femeilor rome din Alba Iulia?

– Este greu ca femeie, in primul rand. Ca femeie roma, este si mai greu. Trebuie sa muncesti de 2 – 3 ori mai mult decat o majoritara. Acest lucru se intampla pentru ca te confrunti cu multe porti inchse. Te lovesti de asta si in cautarea unui loc munca. Chiar daca esti pregatita, daca esti roma trebuie sa fii bine descusuta inainte de angajare. Asta daca esti un caz fericit si esti angajata, in cele din urma.

– Tu te-ai confruntat cu astfel de situatii?

– Eu sunt un caz fericit, nu m-am confruntat cu asta. Am si muncit mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *