Shadow

Tradiţii ţigăneşti dureroase: Ce păţesc femeile rome dacă îşi înşeală bărbaţii

Barbarie pentru noi, normalitate pentru romi. Vorbim despre unele tradiţii ţigăneşti, vechi de secole, care ne uimesc şi ne revoltă deopotrivă. Pe lângă căsătoriile între copii, nici femeile rome nu au viaţă uşoară. Dacă îşi înşeală bărbatul sunt pedepsite aspru: bătăi soră cu moartea, sunt renegate de rude şi, uneori, se aleg cu nasul şi urechile tăiate.

Cel mai recent gest şocant s-a petrecut zilele trecute. Un ţigan care îşi spune “Miliţianul de la Vâlcea” şi-a pus piranda să jure în biserică, în genunchi, că nu l-a înşelat cu doi prieteni de-ai lui.

Şocante pentru noi, aceste scene sunt normale pentru romi. Şi, dacă e să judecăm după tradiţia ţigănească, femeia a scăpat chiar ieftin.

“La noi, în tradiţia noastră, când o fată este măritată şi are copii şi bărbat şi face o prostie în timp ce e căsătorită se sancţionează, îi taie nasul, este la stabor, plăteşte despăgubiri…doamne dumnezeule!”, a spus Maria Câmpina la Antena 1.

Deşi barbare, astfel de scene descrise de Maria Câmpina sunt o realitate. Conform legilor ţigăneşti, bărbatul are drept de viaţă şi de moarte asupra soţiei. În 1995, un ţigan din România a fost filmat în timp ce-şi bătea soţia şi o ameninţa cu un cuţit, pentru că îl înşelase.

Bineînţeles, un revers al medaliei nu există. Bărbaţii pot înşela şi părăsi femeile fără să fie pedepsiţi în vreun fel. Mai mult, dacă un băiat se îndrăgosteşte până peste cap de o fată, iar familia acesteia nu acceptă căsătoria, tradiţia romilor spune că tânărul are o variantă simplă: fură pur şi simplu fata de acasă.

Care este primul lucru care iti vine in minte atunci cand auzi cuvantul ‘tiganca’? De cele mai multe ori, asociem inconstient acest termen cu o serie de atribute. Atribute precum: ,focoasa, ghicitoare, murdara, imputita, opulenta, obraznica, insistenta, jegoasa cu fuste si multi .


Este foarte cunoscut faptul ca romii au fost si inca sunt tinte ale atitudinilor sceptice ale populatiei majoritare. Pe deasupra, stim ca femeile in general au dificultati in a accesa pozitii de decizie in Romania. Dar ce se intampla cand esti si femeie si de etnie roma?

Femeia invizibila

Ei bine, majoritatea femeilor rome sunt invizibile. Zilnic, trecem pe langa mii de femei care lucreaza in domenii precum serviciile medicale, salubritate sau confectii, dar si invatamant, muzica sau teatru. Le remarcam doar in masura in care corespund cu stereotipul. Te-ai gandit vreodata cat de greu trebuie sa fie sa renunti la o parte atat de importanta din identitatea ta doar sa te poti bucura de un tratament normal din partea celor din jurul tau?

Conform recensamantului de anul acesta, in Romania traiesc peste 600.000 de romi. In realitate, insa, se estimeaza ca avem mai degraba in jur de 2 milioane de romi romani. Asta inseamna ca aproape 1,5 milioane de romi isi ascund apartenenta la aceasta etnie. Asta arata multe despre ce inseamna sa recunosti ca esti tigan / tiganca in Romania.

In comunitatile de romi este o nevoie acuta de modele. Mai cu seama in randul femeilor rome, care nu au beneficiat pana acum de programe special destinate lor. Femeile rome de succes trebuie sa iasa la lumina si sa devina modele pentru tinerele fete fara perspective de viitor din comunitatie de romi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *