Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna organizeaza evenimentul „Care dintre ele?”. Evenimentul face parte din campania nationala de combatere a stereotipurilor „Priveste-ma asa cum sunt!”.
Prin aceasta campanie ne propunem sa combatem stereotipurile fata de femeile rome si totodata sa promovam modele de succes din randul acestora. Dorim sa transmitem un mesaj antidiscriminare si de eliminare a prejudecatilor, pentru ca sustinem ideea ca fiecare om ar trebui sa fie tratat din perspectiva realizarilor sale.
Astfel, pe parcursul celor doua zile, provocam publicul la un exercitiu de deconstruire a stereotipurilor care vizeaza diferite grupuri etnice sau sociale, in special femeile rome. Trecatorii vor putea sa voteze care dintre femeile prezentate pe un panou este de etnie roma. La sfarsitul celor doua zile, voturile se vor strange si se va realiza un raport pe baza acestora. Alaturi de acest panou cu cele doua femei va exista si o oglinda in care trecatorii se pot privi– element ce vine in completarea mesajului campaniei.
Am ales sa promovam femeile rome deoarece statutul lor pe piata muncii este afectat de clisee, de mentalitati incompatibile cu o societate care se doreste moderna, toleranta si, nu in ultimul rand, eficienta in satisfacerea nivelului de trai al membrilor sai.
“Mesajul -Priveste-ma asa cum sunt- este adresat celor care au fost sau sunt etichetati pe nedrept. Daca va regasiti in aceasta postura, spuneti tuturor -Priveste-ma asa cum sunt!-. Pentru ca trebuie sa demonstram celorlalti ca meritam sa fim tratati cu respect, la locul de munca sau in societate, fara a fi discriminati sau discriminate. Cu acest mesaj ne putem identifica oricare dintre noi, intrucat el arata intregii societati ca fiecare dintre noi vrea sa fie privit asa cum este si ca trebuie tratat corect, indiferent de apartenenta etnica sau de gen.” – Carmen Gheorghe, manager proiect
Evenimentul face parte din Campania “Priveste-ma asa cum sunt!” derulata in cadrul proiectului 52040 „Imputernicirea femeilor rome pe piata muncii”, dezvoltat in parteneriat cu Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere – FRATIA si Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.