Locul din Maramureş unde rromii şi românii trăiesc în pace

Există locuri în judeţul Maramureş unde rromii şi românii trăiesc în pace. Realitatea este însă că sunt destul de multe alte locuri în judeţ, cu mari comunităţi de rromi, unde lucrurile stau diametral opus. Prefectul judeţului Maramureş, ing. Anton Rohian, a avut zilele trecute o vizita de lucru în comunitatea de romi din satul Chelinţa, oraşul Ulmeni. Lângă reprezentantul Guvernului în teritoriu s-au aflat primarul oraşului, Lucian Morar, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Politie, cei ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai ISU Maramureş, precum şi consilierul pe problemele romilor din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Maramureş, Cristina Moldovan.

În prezent, în cartierul Chelinţa funcţionează două şcoli generale (clasele 0-IV) dar şi două grădiniţe. Cele două instituţii de învăţământ sunt frecventate de un număr de 426 de copii, din care 372 copii de etnie romă.

„Aici, în cartierul Chelinţa avem un foarte bun exemplu de bună convieţuire si înţelegere între comunitatea romă şi cea romană. Copiii merg împreună şi învaţă împreună la şcoală. Si aici, din ce am văzut eu, primarul Lucian Morar are un merit extraordinar prin faptul că se implica 100% in această chestiune. Şcoala din cartierul Chelinţa are o prezentă de 95% si sta e un lucru nu poate decât să mă încânte. Cred că suntem pe drumul cel bun si astfel de lucruri trebuie date ca exemplu: Iată că la Chelinţa se poate!” a punctat Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş.

Prefectul Anton Rohian s-a arătat nemulţumit de starea gardului împrejmuitor al şcolii din cartierul Chelinţa şi a solicitat autorităţilor locale şi reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Politie o mai buna gestionare a acestor probleme.

In ceea ce priveşte situaţia alunecărilor de teren raportate in cartierul Chelinţa prefectul judeţului Maramureş s-a deplasat in zona afectata alături de reprezentantii ISU Maramureş si cei ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Prefectul Anton Rohian a sugerat autorităţilor locale o soluţie mai rustică şi totodată mai eficientă, în locul betoanelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.