Shadow

Evitati si discriminati, romii bulgari traiesc in ghetouri

Romii din Bulgaria traiesc izolati in ghetouri, unde ceilalti locuitori se aventureaza rareori, simtindu-se discriminati si “segregati”, relateaza cotidianul Le Monde, intr-un reportaj realizat in orasele Plovdiv si Pazardjik. La intrarea in cartierul Hadji Hassan din centrul orasului Plovdiv, al doilea ca marime din Bulgaria, se afla un cartier de tigani, cel mai bine integrat in reteaua orasului, ai carui locuitori se considera “turci” sau “musulmani”, dar nu romi.

Ceilalti locuitori ai orasului refuza insa sa se aventureze in aceasta zona, supranumita “Bronx-ul Plovdivului”, mai ales dupa caderea noptii. In realitate, aceasta zona, numita Stolipinovo, este doar suprapopulata, locuitorii sai fiind exclusiv tigani.

“Este cel mai mare ghetou din Balcani”, sustin locuitorii sai, someri in proportie de 95%. Tiganii musulmani reprezinta majoritatea romilor din Bulgaria, dar acestia nu sunt recunoscuti nici de turci, nici de bulgari, iar aceeasi tendinta se inregistreaza si in randul tiganilor crestini, dintre care unii isi neaga originile in speranta unei mai bune integrari in societatea bulgara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *